Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Ο Καστοριάδης δεν μιλούσε για τα UFO των Ελ

Στην σημερινή εκπομπή της ΝΕΤ «μένουμε Ελλάδα» έδιναν δώρο δυο βιβλία του Κορνήλιου Καστοριάδη, πιο συγκεκριμένα την «Ελληνική Ιδιαιτερότητα». Ο Γάλλος φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης είναι γνωστός σαν όνομα σε πολλούς έλληνες πολίτες λόγω της ελληνικής καταγωγής του. Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του ενδιαφέροντος του κόσμου για την αρχαία Ελλάδα μέσα από βιβλία αισθητικής και επιπέδου Άδωνι Γεωργιάδη και Λιακόπουλου, βλέπω πολύ συχνά στους πάγκους των βιβλιοπωλείων βιβλία του Καστοριάδη. Βοηθάει το ότι ο Καστοριάδης ήταν διάσημος και ελληνικής καταγωγής, βοηθάει και το ότι ο Καστοριάδης γράφει για την αρχαία Ελλάδα και η φιλοσοφική του σκέψη περιστρέφεται γύρω από την αρχαία ελληνική δημοκρατία.

Αλλά υπάρχει σε όλο αυτό το hype μια βασική άγνοια για το τι ήταν ο Κορνήλιος Καστοριάδης:  ήταν φιλόσοφος, αλλά κατά βάσει ήταν και ιδρυτής ενός ρεύματος της άκρας Αριστεράς. Το ρεύμα που δημιούργησε με τον Φρανσουά Λυοτάρ στην Γαλλιά λέγεται Αυτονομία – είχε προηγηθεί βέβαια η ιταλική αυτονομία ή εργατισμός. Η αυτονομία είναι ένα ρεύμα της μη-μαρξιστικής άκρας Αριστεράς, αρκετά κοντά στον αναρχισμό, αλλά και αρκετά κριτικό απέναντι στον αναρχισμό, ή στις ετερονομίες του για να μιλήσουμε την γλώσσα των αυτονόμων. Απήχηση του όρου αυτονομία είναι και το ελληνικό αναρχοαυτόνομος – αφού στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση οι αναρχικοί και οι αυτόνομοι συμπορεύθηκαν για μεγάλο διάστημα και παρουσίασαν έντονο συγκρητισμό ιδεών. Στην αυτονομία χρωστάνε πολλά τα κινήματα για την απελευθέρωση των ζώων, τα σύγχρονα φεμινιστικά κινήματα, ο Τζίμης Πανούσης κ.ο.κ. Προσοχή λοιπόν, θυμηθείτε κάτι σημαντικό την επόμενη φορά που θα ακούσετε να μιλάνε για τον Καστοριάδη: ο Καστοριάδης δεν μιλούσε για τα UFO των Ελ.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Ο Καστοριάδης δεν μιλούσε για τα UFO των Ελ”

  1. Δεν έχω καταλήξει ακόμη, εάν είναι προτιμότερο το κακό βιβλίο από το καθόλου βιβλίο. Εσύ;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: