Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Οι κάτοικοι του Αγαθονησίου δεν ζητούν να μην έρχονται μετανάστες στο νησί τους

Διάβασα πρόσφατα σε δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso ότι τα παιδιά του Αγαθονησίου δεν παρέλασαν στην φετινή εθνική εορτή διαμαρτυρόμενα «για την αθρόα προσέλευση λαθρομεταναστών» στο νησί τους. Πόσο μπορεί όμως να πέσει έξω μια είδηση αν δεν υπάρξει μια απλή διασταύρωση! Το πρόβλημα όταν έρχονται 700 πρόσφυγες/μετανάστες σε 3 μήνες σε ένα νησί 158 κατοίκων δεν είναι απλά ότι είναι κάποιος άλλος πρέπει να ασχοληθεί: είναι ότι πρέπει να υπάρχουν ειδικά κέντρα που να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ανθρώπων που ξέφυγαν από εμφύλιο πόλεμο, πείνα, έσχατη ένδεια, ναρκοπέδια, χιόνι, αγριεμένες θάλασσες και τρικυμίες, συνοριακούς φρουρούς και περπάτησαν μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πριν καταλήξουν στην Ελλάδα. Δεν είναι, λοιπόν, μια ακόμα εκδοχή του «δεν είναι δικό μου πρόβλημα».  Ευκαίρως-ακαίρως μπορεί κάποιος να ανατρέξει ήδη από τις 19 Μαρτίου στην Καθημερινή και να διαπιστώσει του λόγου το ασφαλές:

Ο κοινοτάρχης κ. Ευάγγελος Κόττορος αγωνίζεται κάθε φορά να «διοχετεύσει» τους νεοαφιχθέντες σε κάποιο μεγάλο νησί ή στην Αθήνα. «Στην Πάτμο, στη Λέρο, στη Σάμο δεν τους θέλουν, και ας υπάρχουν κέντρα υποδοχής. Κάθε φορά ζω με την αγωνία τι θα τους κάνω, πότε θα φύγουν. Θα απαιτήσω πάγια λύση. Ενα συγκεκριμένο τόπο όπου θα πηγαίνουν».

Με ένα τέτοιο δημοσίευμα, όπως της Espresso, παρουσιάζονται οι κάτοικοι του Αγαθονησίου ως ρατσιστές και με ανεδαφικά αιτήματα: για να σταματήσει η ροή μεταναστών από τον Τρίτο Κόσμο στην Δύση πρέπει να σταματήσουν όλοι οι πόλεμοι, να καταργηθεί η φτώχεια και οι ανισότητες, πράγμα που είναι λίγο πολύ παράλογο να περιμένουμε ότι θα λύσει η αποχή από μια παρέλαση. Πρέπει να καταλάβουμε, τέλος, ότι η αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων από ανθρώπους που δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση καταλήγει αναπόφευκτα σε τραγικές καταστάσεις,όπως ο βάρβαρος βασανισμός από έλληνες καταδρομείς, πριν λίγα χρόνια, 10 μεταναστών στο Φαρμακονήσι, που απέχει 9,5 ναυτικά μίλια από το Αγαθονήσι.

Advertisements

Χωρίς σχόλια to “Οι κάτοικοι του Αγαθονησίου δεν ζητούν να μην έρχονται μετανάστες στο νησί τους”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: