Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Η προέλευση του όρου κουκουλοφόρος

 

Αντιγράφω από το βιβλίο του Στέργιου Κατσαρού «εγώ ο προβοκάτορας, εγώ ο τρομοκράτης» που πρωτοεκδόθηκε πριν 10 χρόνια περίπου. Τα γεγονότα που αναφέρεται το απόσπασμα συμβαίνουν αμέσως μετά το βασιλικό πραξικόπημα του 1965 και τον θάνατο του Σωτήρη Πέτρουλα:

«Ο θάνατος του Σωτήρη έδειχνε ότι η επαναστατική πρωτοπορία κινδύνευε πλέον σοβαρά από την αστυνομία, αλλά και από την κομματική ηγεσία της ΕΔΑ. Η τελευταία δεν σκότωνε τους διαφωνούντες, είχε περάσει εξάλλου πια η εποχή της ΟΠΛΑ. Οι κατηγορίες για προβοκάτορες και χαφιέδες μπορούσαν να εξοντώσουν ηθικά και πολιτικά κάποιον αγωνιστή.

Οι σκέψεις αυτές ήταν που οδήγησαν τους επαναστάτες να σκεπάζουν τα πρόσωπά τους με μαντήλια. Ο μηχανισμός της ΕΔΑ σκύλιαζε στην θέα αυτών των νέων με τα μαντήλια στα πρόσωπα. Τους αποκαλούσε κουκουλοφόρους, θέλοντας να τους παρομοιάσει με τους κουκουλοφόρους προδότες της κατοχής. Ωστόσο, παρά τις συκοφαντίες αυτές, τα πρόσωπα με τα μαντήλια γινόντουσαν διαρκώς περισσότερα.»

Το ενδιαφέρον του παραπάνω παραθέματος είναι ότι η προέλευση του όρου κουκουλοφόρος έχεις τις ρίζες της σε ενδοαριστερές έριδες, και το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο όρος αυτός θα ξαναχρησιμοποιούνταν στο σήμερα σε ενδοαριστερές έριδες, όταν πρώτα το ΚΚΕ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι«χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων», ενώ στην συνέχεια, το πρώην μέλος του ΚΚΕ-εσωτερικού Θεόδωρος Πάγκαλος θα κατηγορούσε με την σειρά του το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό, ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταργηθεί από τους τρομοκράτες και τους αλήτες με την υποστήριξη των νεολαιών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ».

Advertisements

Χωρίς σχόλια to “Η προέλευση του όρου κουκουλοφόρος”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: