Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Ο ρόλος του κλίματος στην Τουρκοκρατία

Ο ιστορικός Φίλιππος Ηλιού είναι γνωστός για το πλούσιο και πολύπλευρο συγγραφικό ιστορικό του έργο. Μια θεωρία που έχει αναδείξει ο Φίλιππος Ηλιού είναι ότι η τεκμηριωμένη μαζική μετανάστευση στα ορεινά του Ελληνικού πληθυσμού κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, δεν οφείλεται σε φορολογικούς λόγους ή στις εκτεταμένες δηώσεις και καταστροφές που προκαλούσαν οι επιδρομές των Τούρκων, αλλά και άλλων, στα πεδινά του Ελλαδικού χώρου. Ο Φίλιππος Ηλιού υποστηρίζει ότι ήταν άλλοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο, όπως η παρουσία της ελονοσίας.

Δυστυχώς, η εικασία του Φίλιππου Ηλιού, είναι κατάφωρα λανθασμένη. Στην πραγματικότητα, η εικασία του αντικατοπτρίζει ακριβώς τον διχασμό στην Ελλάδα μεταξύ φυσικών επιστημών και των κοινωνικών επιστημών. Εάν ο Φ.Ηλιού είχε λίγη επαφή με τις φυσικές επιστήμες, θα γνώριζε ότι από το 1300 περίπου μέχρι το 1850 επικράτησε μια περίοδος που λέγεται η «μικρή παγετώδης περίοδος«.  Εάν ίσχυε αυτό που λέει ο Φ.Ηλιού ο πληθυσμός θα έπρεπε να κατεβαίνει στα πεδινά, όχι να ανεβαίνει, αφού το υψομετρικό όριο της ελονοσίας θα κατέβαινε κι αυτό, δεν θα ανέβαινε ώστε να πιέζει τον πληθυσμό προς τα ψηλότερα. Ομοίως, στην Μικρά Ασία ο πληθυσμός θα έπρεπε φυσιολογικά να αυξάνεται, όχι να μειώνεται σε ιστορικά χαμηλά: ο Βακαλόπουλος αναφέρει το 1450 την ύπαρξη μόλις 40,000 χριστιανικών οικογενειών σε ολόκληρη την Μ.Ασία.

Μάλιστα, σε αντίστοιχη περίσταση στο παρελθόν, στην μικρή παγετώδη περίοδο που διήρκεσε από το 1700 μέχρι το 1300 π.Χ. οι Χετταίοι, χάρη στις πλούσιες σοδειές που είχαν στην συνήθως ημιερημική και άνυδρη κεντρική Ανατολία, μπόρεσαν να επεκταθούν μέχρι την Αίγυπτο και οι Ούριοι να εισβάλλουν στην Χαναάν. Πράγματι, αν δούμε στην συνέχεια, μετά το 1900 ο ελλαδικός πληθυσμός κατεβαίνει μαζικά στα πεδινά, αν και η ελονοσία θερίζει: το 1930 από 7,000,000 πληθυσμό στην Ελλάδα, το 1,000,000 πάσχει από ελονοσία. Η θεωρία περί εκτεταμένης ερημώσεως από τις συνεχείς τουρκικές επιδρομές συνεχίζει να ισχύει λοιπόν.

Advertisements

Χωρίς σχόλια to “Ο ρόλος του κλίματος στην Τουρκοκρατία”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: