Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Το πανεπιστημιακό άσυλο: φύλλο συκής για την ΝΔ του νόμου και της τάξης

Από τα χθεσινά επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ

Λίγο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός και σημερινός πρόεδρος της ΝΔ Κ.Καραμανλής συναντήθηκε σε τηλεοπτικό στούντιο με πολίτες που είχαν επιλεγεί «τυχαία».  Εκεί, απάντησε στις «δύσκολες» ερωτήσεις του κοινού. Σε πολίτη που τον ρώτησε αν « έπρεπε να καεί η Αθήνα για να αποφασίσετε αλλαγή στο άσυλο;» απάντησε ότι «με άλλοθι το άσυλο γίνονται ασχήμιες στα ΑΕΙ και σε κάποια υπήρχαν οπλοστάσια. Το 2009 δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια σε τέτοια θέματα. Ναι απόλυτο σεβασμό στην άλλη άποψη, αλλά καμία ανοχή σε ζητήματα καταστροφικής μανίας. Ήμουν πολύ πιο καλοπροαίρετος μέχρι να δω τι έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο».

Ας δεχτούμε ότι ήταν καλοπροαίρετος, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τον εαυτό του. Θα περιμέναμε τότε να μην βλέπαμε φαινόμενα, όπως το χθεσινό, όπου εκατό και πλέον μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, συντροφιά με νεοναζί και μπράβους, όρμησαν στην ΑΣΟΕΕ, με μαχαίρια και καδρόνια, για να δείρουν μέλη της ΠΑΣΠ. Και θα περιμέναμε κάτι τέτοιο, γιατί οι υπέυθυνοι πέραν του ότι θα έμπαιναν φυλακή, θα έπαιρναν αυτόματα πόδι από την παράταξη της ΝΔ. Όμως, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και ούτε επρόκειτο να γίνει. Σε αυτήν «καλή προαίρεση» πάτησαν τα παιδιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ χθες.

Όλοι έχουμε ακούσει για τις πράξεις βίας στο πανεπιστημιακό άσυλο, και όλοι έχουμε την εντύπωση ότι αυτές αφορούν κατά βάση αριστερούς και ειδικότερα αναρχικούς. Χωρίς να τους στερούμε το μερίδιο της βίας που τους αναλογεί, μπορούμε να πούμε ότι το άσυλο χρησιμοποιείται για τους σκοπούς τους, εξίσου από τους οπαδούς του «νόμου» και της «τάξης». Η επίθεση αυτή δεν είναι η πρώτη στην ΑΣΟΕΕ: το καλοκαίρι που μας πέρασε, στελέγχη της ΟΝΝΕΔ, με την υποστήριξη των ΜΑΤ, επιτέθηκαν και πάλι στην ΑΣΟΕΕ, πράγμα που δεν κάνουν καν κόπο να κρύψουν τα προσκείμενα στην ΝΔ μέσα που αναπαράγουν την είδηση…

Ούτε η ΑΣΟΕΕ είναι η μόνη σχολή που έχει δεχτεί την επίθεση των οπαδών του «νόμου» και της «τάξης»: έξι μέρες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου είχαμε την επίθεση υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ο ίδιος υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και νομαρχιακός σύμβουλος, πρωταγωνίστησε πάλι σε επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου η ΔΑΠ επιστράτευσε την βοήθεια μπράβων της νύχτας – όπως μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει από τα τηλεοπτικά πλάνα και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν – καθώς και νεοναζί. Ο ίδιος πάλι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ είχε επιτεθεί με πυροσβεστήρα στον Πρύτανη του ΠαΠει και τότε μεν διεγράφει, για να ανακάμψει σε υψηλότερο αξίωμα.

Επίθεση από την ΔΑΠ, με την συμμετοχή και μπράβων, είχαμε και στην συνέλευση των φοιτητών της νομικής που θα αποφάσιζε για την συνέχιση ή όχι κατάληψης. Φοιτητής νομικής ήταν παλιότερα, και ο νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ.Παπανικολάου, ο οποίος είχε συμμετάσχει σε επεισόδια μετά αρπαγής κάλπης στο παρελθόν – ενέργεια που αναγκάστηκε και να καταδικάσει, όταν ρωτήθηκε, ο τότε εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θ.Ρουσόπουλος. Αλλά η καταδίκη αυτή θα σήμαινε ότι η ΝΔ θα τον αναβάθμιζε σε ευρωβουλευτή, ενώ θα παρακολουθούσε χωρίς να παρεμβαίνει, χρήση μπράβων και περίεργων εκλογικών μεθοδεύσεων απέναντι στα ίδια τα μέλη της ΟΝΝΕΔ.

Ο κατάλογος αυτός είναι κάθε άλλο παρά εξαντλητικός. Σκοπός του είναι όμως να δείξει την υποκρισία των οπαδών του «νόμου» και της «τάξης» όταν αναφέρονται στο πανεπιστημιακό άσυλο. Σχεδόν καμιά από τις ενέργειες που αναφέρθηκαν πιο πάνω δεν καλύπτονται από τον νόμο περί ασύλου, που προβλέπει αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αστυνομίας σε κακουργήματα και πλημελλήματα κατά της ζωής – ο ξυλοδαρμός, νομίζω, ότι καλύπτει πλήρως τον προηγούμενο ορισμό. Δεν είναι η ΝΔ μόνη που τηρεί αυτήν την υποκριτική στάση. Έχουμε, φυσικά, και άλλα παραδείγματα, όπως του ΛΑΟΣ του τσεκουροφόρου Μάκη Βορίδη, ή το ΚΚΕ που κανονίζει ραντεβού για ξύλο με τους αναρχικούς… Σίγουρα όμως, η ΝΔ στην υποκρισία για το θέμα του ασύλου παίρνει τον υψηλότερο βαθμό.

Να ζητήσουμε από τους αναρχικούς, ως συντεταγμένη παράταξη, να πάψουν τις βίαιες ενέργειες ,  είναι τουλάχιστον αφελές: είναι, σαν να λέμε, ότι πρέπει να συνεδριάσει το κεντρικό συμβούλιο των αναρχικών και να ο πρόεδρος των αναρχικών να διαγράψει από αναρχικούς όλους όσοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες. Από την άλλη μεριά, έχουμε την ΝΔ: εάν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτά όλα που αναφέραμε γίνονται σε χαμηλό επίπεδο και δεν απασχολείται η ηγεσία του κόμματος με αυτά, τότε πώς εξηγείται ότι για πολύ μικρότερες αφορμές έχει διαγράψει η ΝΔ ολόκληρα κομμάτια της ΔΑΠ; Ευκαίρως-ακαίρως να αναφέρουμε δυο μόνο παραδείγματα, ότι η ΝΔ διέγραψε ολόκληρη την ΔΑΠ ιατρικής Αθηνών γιατί ψήφισαν για την προεδρία της σχολής τον Γ.Κρεατσά, αντί της κεντρικής γραμμής που υπεδείκνυε τον Α.Κωστάκη, και αντίστοιχα διέγραψε ολόκληρη της ΔΑΠ ιατρικής Θεσσαλονίκης, όταν δεν ψήφισε για την προεδρία της ιατρικής Θεσσαλονίκης την επιβλέπουσα της διατριβής της συζύγου του Κ.Καραμανλή.

Υπάρχουν οι οπαδοί της κατάργησης του ασύλου, που υποστηρίζουν ότι το άσυλο χρησιμοποιείται για άνομες ενέργειες. Tελικά όμως, οι οπαδοί της κατάργησης του ασύλου, το χρησιμοποιούν για βίαιες ενέργειες εξίσου συχνά με τους αντιπάλους τους, οπαδούς της διατήρησης του ασύλου. Κατά τούτο λοιπόν, το αίτημα για κατάργηση του ασύλου ως άνδρο ανομίας, αποτελεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία – αυτοί που ζητούν την κατάργηση του είναι οι ίδιοι που παρανομούν υπό την κάλυψή(;) του. Από την άλλη, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε την πολύ χαλαρή τήρηση του νόμου περί ασύλου που ορίζει σαφώς ότι γεγονότα όπως τα χθεσινά στην ΑΣΟΕΕ αποτελούν αδικήματα που δικαιολογούν την αυτόφωρη παρέμβαση της αστυνομίας, χωρίς καμιά ιδιαίτερη άδεια από τις πρυτανικές αρχές. Επίσης, εάν θέλεις να υψώνεις το δάκτυλο και να κάνεις παρατηρήσεις ηθικής φύσεως στους πολιτικούς σου αντιπάλους, και αν θέλεις να πιστεύουμε την «καλή» σου «προαίρεση», καλό είναι ο ίδιος να έχεις θέσει τον δικό σου ηθικό πήχη ψηλά πρώτα…

Advertisements

3 Σχόλια to “Το πανεπιστημιακό άσυλο: φύλλο συκής για την ΝΔ του νόμου και της τάξης”

 1. 3 μέρες μετά τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, οι ΔΑΠίτες μαζί με νεοναζί όρμησαν ξανά στο άσυλο για 2ο γύρο επεισοδίων.

 2. Λίγο πιο πέρα από την ΑΣΟΕΕ μέλος της νεολαίας του ΛΑΟΣ συνελήφθει σε ρατσιστικά επεισόδια – σε υπεράσπιση της νομιμότητας;

 3. Αυτό που γνωρίζαμε εδώ και καιρό, ότι οι φοιτητικές νεολαίες που πρόσκεινται στην συγκυβέρνηση έχουν εμπλοκή με μπράβους της νύχτας, τώρα επιβεβαιώνεται:

  Φοιτητικές εκλογές με μπράβους

  Εμπλοκή «νονών» της νύχτας σε φοιτητικές και συνδικαλιστικές εκλογές αποκάλυψε έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση κυκλώματος εκβιαστών στην Αττική.

  Συγκεκριμένα, από την άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων προέκυψε ότι φοιτητικές εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σωματειακές εκλογές στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» πραγματοποιήθηκαν… παρουσία «φουσκωτών».

  Το αποδεικτικό υλικό βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή, ενώ ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρίσκεται γιατρός του «Ερυθρού Σταυρού», που ζήτησε τη συνδρομή «μπράβων» στις σωματειακές – συνδικαλιστικές εκλογές.

  Στο κύκλωμα κατηγορούνται ότι συμμετείχαν 16 άτομα, από τα οποία επτά προφυλακίστηκαν. Μεταξύ αυτών ο 46χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος και αθλητής πολεμικών τεχνών (Μixed Martial Arts – ΜΜΑ) Γιώργος Β. Ο εν λόγω εμφανίζεται να εισπράττει χρήματα για προστασία (από 200 έως 1.500 ευρώ τον μήνα) από 22 καταστήματα σε Αττική, Κόρινθο και αλλού.

  Μέλη της ομάδας του έχουν ξυλοκοπήσει ιδιοκτήτες καφέ – μπαρ σε Π. Φάληρο και Αγ. Θεοδώρους, προκαλώντας τους κατάγματα στο πρόσωπο και στο σώμα, ενώ συνέθλιψαν με σφυρί τα δάκτυλα του χεριού ιδιοκτήτη πλυντηρίου αυτοκινήτων στα Πετράλωνα.

  Από τη δικογραφία του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών προκύπτει ότι ο φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας είχε τηλεφωνικές επαφές με τον 24χρονο απόφοιτο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) Δημήτρη Τ. Ο τελευταίος εργαζόταν σε τρία νυχτερινά κέντρα σε Γκάζι, Γλυφάδα και Αγ. Κοσμά. «Ο Γιώργος Β. εισέπραττε εκβιαστικά από τον Δημήτρη Τ. 1.000 ευρώ μηνιαίως (…) Ο Δημήτρης Τ. πιθανότατα συγκέντρωνε φοιτητές και τους μετέφερε στα ανωτέρω μεγάλα καταστήματα – Club εισπράττοντας ποσοστά», αναφέρεται στη δικογραφία.

  Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, αποκαλύπτεται επίσης ότι έπειτα από αίτημα του 24χρονου, ο 46χρονος είχε διατάξει μέλη της ομάδας του να δώσουν «ισχυρή παρουσία» σε φοιτητικές εκλογές, επιβάλλοντάς την σε μέλη αντίπαλων παρατάξεων… Συγκεκριμένα, «ο Δημήτρης Τ. ζήτησε από τον Γιώργο Β. δύο φορές να του διαθέσει τον… (σ.σ. παρατίθεται το όνομα κατηγορουμένου «μπράβου») για να συνδράμει με την παρουσία του τον Δημήτρη Τ. στις φοιτητικές εκλογές…».


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: