Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Ο Τύπος ηθικός αυτουργός της κρίσης

Το τελευταίο διάστημα παρατηρώ με καχυποψία ένα φαινόμενο το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Με πρόσχημα την οικονομική «κρίση» και την προσφυγή της Ελλάδος στον μηχανισμό στήριξης της  Ε.Ε και του ΔΝΤ όλα τα ΜΜΕ έχουν επιδοθεί σε μια πρωτοφανή (ακόμα και για τα δεδομένα τους) επίδειξη λαϊκισμού η οποία έχει έναν και μόνο στόχο: την κατασκευή «ενόχων» για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας και την απόδοση συλλογικών ευθυνών. Με συνθήματα οπως «φέρτε πίσω τα κλεμμένα«, «Έλληνες βαστάτε» , «Γερμανοί βρυκόλακες που διψάνε για αίμα«, και άλλα παρόμοια γραφικά, αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό  της κοινης γνώμης και στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και  πανικού.

 • Είναι τα ίδια ΜΜΕ που το καλοκαίρι μιλούσαν για «χιλιάδες νεκρούς» από τη νέα γρίπη εως τα Χριστούγεννα, και για «Ελλάδα που γινεται Καμπούλ» μετά την έκρηξη της βόμβας στα Πατήσια με θύμα τον νεαρό μεταναστη Χαμιντουλάχ Νατζάφι και την αδερφή του.
 • Είναι τα ίδια ΜΜΕ τα οποία αναφέρονται στα επερχόμενα (σίγουρα σκληρά  και άδικα) μέτρα χαρακτηρίζοντάς τα ως «απάνθρωπα«, «βάρβαρα«, «αιμοσταγή«, «αιμοδιψή» κτλ.

Είναι όμως πιο βάρβαρα, πιο απάνθρωπα και πιο αιμοσταγή απο αυτά τα ίδια τα ΜΜΕ; Τα οποία εδώ και χρόνια καννιβαλίζουν επι δικαίων και αδίκων, καταπατώντας και βιάζοντας καθε έννοια νομιμότητας, αξιοπρέπειας και δεοντολογίας; Προπαγάνδα, τρομοκρατία, κατασκευή ενόχων, διασυρμός, σπίλωση υπολήψεων, δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, έλεγχος συνειδήσεων, και εν γένει κατάλυση κάθε  έννοιας δημοκρατίας και νομιμοτητας, είναι ένα μέρος μόνο απο την «προσφορά» τους στην αλήθεια και την ενημέρωση.

Το πιο επικίνδυνο πρόσωπό τους όμως, είναι αυτο που δείχνουν αυτήν ακριβώς την στιγμή. Αυτήν τη στιγμή που η χώρα καλείται (και εγκαλείται) ουσιαστικά να απολογηθεί για σχεδόν μισό αιωνα εγκληματικής διακυβέρνησης.

Είμαι ο τελευταίος που θα αποποιηθεί την ατομική του ευθυνη οσον αφορά την συμμετοχή μου σε αυτό το έγκλημα. Όπως κάθε έγκλημα όμως, έτσι και το συγκεκριμένο έχει διαφόρων ειδών και διαφορετικού βαθμού ενόχους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φασιστικό, τίποτα πιο ισοπεδωτικό και υποκριτικο και το κυριότερο τίποτα πιο ΑΝΑΛΗΘΕΣ, από το «όλοι φταίμε». Γιατί αυτο σημαίνει «όλοι φταίμε, αρα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν φταίει».

Όχι κύριοι «υπηρέτες της αλήθειας» και «εργάτες της ενημέρωσης«. Δεν φταίμε ολοι ,για τον εξής απλό λόγο. Ότι δεν πέσαμε όλοι θύματα  της προπαγάνδας και της συγκάλυψης που τοσο πιστά, απαρέγκλιτα και ανερυθριαστα υπηρετήσατε όλα αυτα τα χρόνια. Όπως κάθε έγκλημα, έτσι και αυτο το οποίο γινόταν (και συνεχίζεται) σε βάρος  αυτής της χώρας και του λαού της, έχει φυσικούς αυτουργούς, ηθικούς αυτουργούς, συνενόχους και συνεργούς.

 • Κι αν οι κυβερνήσεις των τελευταιων 30+ ετών ειναι οι φυσικοί αυτουργοί…
 • Κι αν όσοι τις ψήφισαν εν γνώσει τους (με γνώμονα την εξυπηρέτηση των δικών τους και μόνο συμφερόντων) ειναι συνένοχοι…
 • Κι αν όσοι ελαφρά τη καρδία ψήφισαν και στήριξαν αυτες τις κυβερνήσεις, και στήριξαν με τη σειρά τους όσους τις στήριζαν, με την ελπίδα να φάνε λίγα ψίχουλα απο το μεγάλο φαγοποτι που τόσο καιρό γινόταν, είναι συνεργοί…

Τότε τα ΜΜΕ ειναι οι ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ! Κι όλοι ξέρουν οτι ο ηθικός αυτουργός, φερει το ίδιο μερίδιο ευθύνης με τον φυσικό.

 • Αν τα ΜΜΕ δεν συγκάλυπταν ολα αυτα τα χρόνια ολα τα μεγάλα σκάνδαλα…
 • Αν δεν τα έβγαζαν στην δημοσιότητα με καθυστέρηση 5 και 10 ετών…
 • Αν δεν διέσπειραν πάσης φύσεως ψευδείς ειδησεις με σκοπό την τρομοκράτηση και την χειραγώγηση των συνειδησεων των πολιτων…
 • Αν ουσιαστικά δεν ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις και δεν έδιναν βήμα σε καθε λογής αρπακτικά για να εξαπολύουν την προπαγάνδα τους…
 • Αν δεν είχαν δημιούργησει μια παράλληλη πραγματικότητα όπου όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ειναι τεμπέληδες, όλοι οι αναρχικοί τρομοκράτες, όλοι οι αλλοδαποί βιαστές και δολοφόνοι,  ολοι οι νοικοκυραίοι ευσεβείς και θεοσεβούμενοι φτωχο-μισθωτοί, όλοι οι παπάδες άγιοι, όλοι οι συνδικαλιστές λέρες, όλοι οι φοιτητές κοπανατζήδες και καταληψίες…
…είναι βέβαιο οτι δεν θα ειχαμε φτασει ως εδω.
Τα πρότυπα της Ελληνικης κοινωνιας ειναι πια αυτά που επιβάλλει η τηλεοραση. Μάθαμε να ζούμε μέσα απο αυτήν, και να διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας με αυτην. Τα ΜΜΕ το μόνο πράγμα που δεν έκαναν ποτέ, είναι αυτό για το οποίο υποτίθεται οτι υπάρχουν. Να πουν την ΑΛΗΘΕΙΑ στον κόσμο. Αντί γι’ αυτό, έλεγαν τα ίδια μονότονα ΨΕΜΜΑΤΑ.
 • Για τα χάλια της παιδείας φταίνε οι μαθητες!!!
 • Για τα χάλια του ασφαλιστικού φταίνε οι ασφαλισμένοι!!!
 • Για τα χάλια της υγείας φταίνε οι ασθενείς!!!
Ετσι απο το «φταίμε όλοι«, καταλήγουμε στο «δεν φταίει κανείς«. Είναι χαρακτηριστικό, και τραγικό ταυτόχρονα, ότι, πλέον, οι πραγματικές ειδήσεις ακούγονται απο εκπομπές με ονόματα όπως «Αλ -Τσαντήρι NEWS» και «Ράδιο-Αρβύλα«!!! Αυτό το διάστημα διακυβεύονται πολλά, πάρα πολλά. Το ίδιο το μέλλον της χώρας, ίσως όχι ως προς την ύπαρξή της, αλλά ως προς τις προοπτικές της. Αυτήν την ώρα λοιπόν, αυτό που δεν βλέπουμε πουθενά είναι η αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει.
 • Όπως δεν μάθαμε τι πραγματικα συνέβαινε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων
 • Όπως δεν μάθαμε τι πραγματικά συνέβαινε όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου
 • Όπως δεν μάθαμε τι πραγματικά συνέβαινε όταν σιγά-σιγά ξεχαρβαλωνόταν το δημόσιο σύστημα Υγείας, Παιδείας, Ασφάλισης.
Είμαι βέβαιος οτι, τώρα ακριβώς, σκάνδαλα τεραστίων διαστάσεων συμβαίνουν μπροστά  στα γεμάτα στάχτη μάτια μας. Σκάνδαλα, που όταν βγουν στη φόρα δεν θα τα πιστεύουμε. Δεν θα το χωρά ο νους μας, πως την ώρα των συζητήσεων για το ποια μέτρα θα ληφθούν εις βάρος των εργαζομένων, των φοιτητών , των ελεύθερων επαγγελματίων και των συνταξιούχων, κάποιοι κέρδιζαν ασύλληπτα ποσά, και κανόνιζαν μίζες, ανταλλάγματα, προμήθειες και καρέκλες.
 • Χρόνια τώρα, χιλιάδες νέοι άνθρωποι δουλεύουν για €450 το μήνα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς δώρα,  χωρίς επιδόματα, 10-12 ώρες την ημέρα. Αλλά, για τα ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχαν, ήταν αόρατοι.
 • Χρόνια τώρα, χιλιάδες μεγαλο-φοροφυγάδες καταληστεύουν καθημερινά τους πάντες, τους πολίτες, το κράτος, τα ταμεία. Αλλά τα ΜΜΕ κάνουν οτι δεν τους βλέπουν.
 • Χρόνια τώρα γύρω μας, η ζωή γίνεται δυσκολότερη, μέρα με τη μέρα, αλλά τα ΜΜΕ αδιαφορουν. Απο τα ΜΜΕ δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ την αληθεια. Αυτή, θα μας την πούνε 5-10 χρόνια μετά, μαζί με τον λογαριασμό.

Η λύση για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο, είναι μια και μοναδική, τόσο απλή, και γι’ αυτό ακριβώς τόσο δύσκολη:

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Φάνης Λάμπρος
Advertisements

2 Σχόλια to “Ο Τύπος ηθικός αυτουργός της κρίσης”

 1. Έπιασες τον ταύρο απ’ τα κέρατα…
  Είναι το κατ’ εξοχήν, αλλά και κατ’ έξιν, διεφθαρμένο κομμάτι της
  παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας μας. Αυτή τη στιγμή, με την
  κάλυψη της σκόνης του δημοσιονομικού προβλήματος, μοιράζονται
  οι 7 αδελφές της Ελληνικής τηλεόρασης, το νέο τηλεοπτικό σκηνικό
  μέσω της κατευθυνόμενης Digea, που προεδρεύει ο αχυράνθρωπος
  Κιμπουρόπουλος. Κερνάει ο Ελληνικός λαός…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: