Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

«Aν είσαι μοναχός…..να πας στο βουνό»

Ένας από τους σπουδαίους ασκητάδες που αγίασαν στις ερήμους της Αιγύπτου και της Συρίας ήταν ο ο Αρσένιος ο Μέγας. Κάποτε ο γέροντας άφησε το κελί του και κατέβηκε στην Αλεξάνδρεια. Εκεί, έπεσε σε αρρώστια βαριά. Όταν έγινε καλά, αποφάσισε να  γυρίσει στους μαθητές του. Έφτασε στην Πέτρα, όπου βρίσκονταν οι μαθητές του, κι ενώ ήταν κοντά στο ποτάμι, έρχεται ένα μικρό μαύρο κοριτσάκι και του άγγιξε την προβιά.  Ο γέροντας την μάλωσε. Η μικρή όμως του είπε: «αν είσαι μοναχός, να πας στο βουνό». Κατανύχθηκε με αυτά τα λόγια ο γέροντας και συλλογίστηκε «Αρσένιε, αν είσαι μοναχός, να πας στο βουνό».

Από τον καιρό εκείνο μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, όχι πάντα προς το καλύτερο. Έτσι, στην Ελλάδα του μνημονίου, έχουμε γεμίσει παχύσαρκους πλούσιους ψευδοπροφήτες, βαρείς υποκριτές ηθικολόγους, που κατεβαίνουν στα τηλεπαράθυρα και τις εφημερίδες από τις  πολυτελείς βίλες τους, και με το δάχτυλο σηκωμένο μας λένε πόσο αμαρτωλοί υπήρξαμε ως λαός μέχρι τώρα, πως επίκειται η θεία δίκη από την αόρατη χείρα της αγοράς, και πως πρέπει με μεσαιωνικά βασανιστήρια να σκοτώσουμε την σάρκα, για να σωθεί η ψυχή, και να βγουν τα κακά δαιμόνια της τρυφής και της καλής ζωής που ζήσαμε μέχρι τώρα, αλλά δεν την αξίζαμε.

Αν ο Μέγας Αρσένιος,  από αρχαία και πλούσια οικογένεια συγκλητικών της Ρώμης, είχε την ταπείνωση να δεχτεί υποδείξεις από ένα αλλόφυλο κοριτσάκι, παιδί υποδεέστερων κοινωνικά βοσκών, οι νέοι προφήτες έχουν αξιώσεις αλαθήτου ηθικής αυθεντίας. Αν πάντως κάποιος θέλει να γίνει  ηθική αυθεντία, και δάσκαλος σε όλους εμάς τους υπολοίπους, ας αποκτήσει πρώτα το ηθικό βάρος ενός Μεγάλου Αρσενίου, με εκούσια απάρνηση του πλούτου του και της κοινωνικής του θέσης, με θεληματικές στερήσεις και διαρκή προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μετά θα τον ακούμε αυτόν που θα το κάνει αυτό με ευχαρίστηση. Θα γνωρίζουμε τότε ότι όσα λέει ,τα λέει από το ξεχείλισμα της αγάπης της καρδιάς του, κι όχι γιατί θέλει να περάσει την πολιτική του ατζέντα κάνοντας μας όλους απολογούμενους για ανύπαρκτα εγκλήματα. Αν υπάρχει λοιπόν μια οφειλόμενη απάντηση σε όλες αυτούς τους καινοφανείς προφήτες του χρήματος, είναι: «αν είσαι μοναχός…..να πας στο βουνό».

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “«Aν είσαι μοναχός…..να πας στο βουνό»”

  1. Έδωσες recital πάλι! 🙂


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: