Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Η εικαζόμενη συναίνεση για τις μεταμοσχεύσεις

Πριν λίγους μήνες ο υπερ-υπουργός Α.Λοβέρδος άλλαξε τον νόμο για τις μεταμοσχεύσεις και εισήγαγε την καινοτομία της «εικαζόμενης συναίνεσης». Σύμφωνα με τα όσα θέλει να πιστέψουμε γι’αυτήν την πρωτοβουλία ο υπουργός, μετά από αυτό θα γίνουμε χώρα-παράδεισος για τις μεταμοσχεύσεις. Δεν έχει σημασία που το πρόβλημα στον μικρό όγκο μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες, δεν είναι ότι δεν είναι όλοι οι πολίτες δυνητικά δότες – εδώ και χρόνια οι συγγενείς των δοτών μπορούν να δώσουν την συγκατάθεσή τους για δωρεά οργάνων με βάση και τον προηγούμενο νόμο – Ν.2737/1999 – το βασικό πρόβλημα – προσωπική γνώμη – είναι μάλλον ότι έχουμε λίγα κρεββάτια εντατικής θεραπείας σε σχέση με το σύνολο των νοσοκομειακών κλινών, και δεν υπάρχει ιδιαίτερη διασύνδεση μεταξύ μονάδων εντατικής θεραπείας και μεταμοσχευτικών κέντρων.

Πρακτικά, τον μεγάλο όγκο των μεταμοσχέυσεων μπορούμε να τις χωρίσουμε σε αυτές που γίνονται από πτωματικούς δότες αποκλειστικά, κι αυτές που γίνονται κι από ζωντανούς δότες. Αποκλειστικά από πτωματικούς δότες γίνονται οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς, πνευμόνων, και καρδιάς-πνευμόνων. Οι μεταμοσχεύσεις που γίνονται από ζωντανούς δότες, λ.χ. ήπαρ, νεφροί, κερατοειδείς, παρά τους περιορισμούς, διατηρούν ικανοποιητικούς όγκους, λόγω και του ισχυρού δεσμού της οικογένειας στην Ελλάδα.

Για την «εικαζόμενη συναίνεση» εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις

Και γενικότερα υπάρχει σοβαρή αντίρρηση από τους πολίτες της χώρας, εφόσον συγκρούεται με βαθιά εδραιωμένες πολιτισμικές τους αντιλήψεις.

Συνεπώς, αν εξυπηρετεί κάτι η βιαστική εισαγωγή της «εικαζόμενης συναίνεσης», θα ήταν μάλλον να λύσει το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες. Μόνο που το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα που έκανε μεταμοσχεύσεις καρδιάς-πνευμόνων στην Ελλάδα, το Ωνάσειο, έχει αναστείλει το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων εδώ και κάμποσο καιρό.

Και τώρα, τι θα κάνει το υπουργείο ολαυτά τα ανθρώπινα όργανα από τα οποία θα πλημμυρίσουν τα ψυγεία των ελληνικών νοσοκομείων;

Advertisements

Χωρίς σχόλια to “Η εικαζόμενη συναίνεση για τις μεταμοσχεύσεις”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: