Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Τo τελευταίο καταφύγιο

25η Μαρτίου και στους δρόμους της Αθήνας συναντά κανείς αφίσες όπως αυτή:

ή αυτή:

ή κι αυτή

στο Χαλάνδρι:

στο Περιστέρι:

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι

αλλά και στα Ιωάννινα:

Αν έχουν κάτι ενδιαφέρον αυτές οι αφίσες είναι η απενοχοποιημένη χρήση εθνικών συμβόλων από αριστερούς φορείς και οργανώσεις, πράγμα που ήταν ασυνήθιστο ή/και αδύνατον στο παρελθόν. Όταν λ.χ. οι οπαδοί άλλων παρατάξεων κουνούσαν ελληνικά σημαιάκια στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις, και μερικοί από αυτούς πίστευαν ακόμα ακόμα ότι οι αριστεροί δεν είναι έλληνες, αλλά εαμοβούλγαροι προδότες. Το βλέπουμε κι αλλού το φαινόμενο της αντιστροφής των ρόλων, όπως με τον πρόεδρο του ΣΥΝ να αμφισβητεί τον πατριωτισμό μερικών συμπολιτών μας, για να δεχτεί στην συνέχεια λυσσασμένες επιθέσεις από τον ψυχαρισμό.

Υπάρχει όμως εξήγηση;

Κάπου στην ζωή του Samuel Johnson, ο Boswell χρεώνει σε αυτόν την φράση ότι «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των αχρείων». Αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι παρά η αφαίρεση του τελευταίου καταφυγίου των αχρείων, από την αριστερά. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να πονά.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι οι αριστεροί έχουν ευθύνη για τα σκάνδαλα, τις μίζες, την κακοδιαχείριση και την παραλυσία του κράτους, τις λαμογιές, τις ρεμούλες και τις αρπαχτές των άλλων κομμάτων, και γι’ αυτή την χρεωκοπία της χώρας, επειδή, λέει, η αριστερά «ασκούσε ιδεολογική ηγεμονία» και «είχε επιρροή». Ακούγονται μάλιστα τέτοιες ανοησίες ακόμα και μέσα στην Βουλή της χώρας. Από πολιτικούς που έχουν υπηρετήσει το 1/3 της θητείας που υπηρέτησαν οι αριστεροί της ίδιας ηλικίας και ίδιου μορφωτικού επιπέδου/προσόντων με αυτούς. Έχουν λάθος αυτοί που το πιστεύουν όμως. Η αριστερά δεν είχε κυριαρχήσει ιδεολογικά μέχρι τώρα. Τώρα είναι που αφαιρεί και το τελευταίο καταφύγιο των αντιπάλων της και επικρατεί καθολικά.

Εάν ήμουν κομματικός αντίπαλος της αριστεράς, θα δίσταζα να βγω και να κάνω την παραδοχή ότι η αριστερά κυριάρχησε ιδεολογικά. Γιατί το επόμενο λογικό βήμα στην ιδεολογική κυριαρχία, είναι και η κυριαρχία της εξουσίας. Γιατί ποτέ στον κόσμο δεν επικράτησε επί μακρόν ιδεολογία που δεν είχε και μια παράταξη στην εξουσία να την στηρίζει, ή που η κυριαρχία της ιδεολογίας στην βάση των πολιτών να μην οδήγησε και τον φορέα της ιδεολογίας στην εξουσία, κάποια στιγμή. Το μέλλον θα μας δείξει τι θα φέρει.

Advertisements

2 Σχόλια to “Τo τελευταίο καταφύγιο”

  1. Ιδεολογική χρεοκοπία αγαπητέ είναι όλα αυτά…

  2. Ο Χριστόδουλος Ξηρός εμφανίζεται με τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη να τον περιστοιχίζουν


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: