Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Η αρχαία αγορά και η σημασία της

«Δεν παραχωρείται η πλατεία Αριστοτέλους για προεκλογικές συγκεντρώσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Γιατί; Επειδή «οι συγκεντρώσεις στην Πλατεία Αριστοτέλους δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς»Αν μη τι άλλο, αυτή η δήλωση δείχνει την αποτυχία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και του μοντέλου που  ανέθρεψε γενεές μαθητών. Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκτέθηκε στην διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, γλώσσας και ιστορίας, από το δημοτικό ακόμα, αγνοεί παντελώς τις ιδεολογικές αποσκευές του όρου αγορά στα ελληνικά. Διαβάζουμε ευκαίρως ακαίρως σε μια εύκολα προσβάσιμη – ακόμα και σε ψηφιακά αναλφάβητους – πηγή στο διαδίκτυο:

Η αρχαία αγορά της Αθήνας είναι ο ανοικτός χώρος που βρίσκεται εγγύτατα και βορειοδυτικά της Ακρόπολης. Στην αρχαιότητα αποτελούσε διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως το οικονομικό κέντρο της πόλης. 

Φυσικά, σε αυτό το οικονομικό κέντρο, υπήρχαν, ανάμεσα σε άλλα, το Βουλευτήριο, έδρα της βουλής των 500 , το Πρυτανικόν, εντευκτήριο των Πρυτάνεων της Βουλής, ο περίβολος του Δικαστηρίου, το Νέο Βουλευτήριο, το Νομισματοκοπείο κ.ο.κ. Κανείς δεν διανοήθηκε ποτέ ότι διαταράσσουν οι πολιτικές λειτουργίες την «λειτουργία της αγοράς», ή ότι το ένα είναι ξέχωρο από το άλλο: οι αρχαίοι Αθηναίοι θεωρούσαν φυσικό ότι η ζωή του πολίτη συμπλέκεται με τα κοινά, δεν υπάρχουν καθετοποιημένα στεγανά ή ότι η συμμετοχή στα κοινά περιορίζεται σε μια ψήφο κάθε 4 χρόνια, κι ότι ο πιο φυσικός χώρος για τα κοινά είναι εκεί που συγκεντρώνονται οι πολίτες για την καθημερινότητά τους.

Ολαυτά ίσχυαν μέχρι που έπιασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης την αγορά στο στόμα του. Υποστήριξε στο παρελθόν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης την αποτυχημένη μεταρρύθμιση  στα πανεπιστήμια, των κομμάτων που χρεωκόπησαν την Ελλάδα, κι αυτά τα πανεπιστήμια.  Την στιγμή που όταν ανοίγει το στόμα του για να υποστηρίξει τις αποφάσεις του, διαπιστώνουμε ότι η εκπαίδευση πάσχει από το σχολειό ακόμα.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Η αρχαία αγορά και η σημασία της”

  1. Δεν υπάρχουν πια πολίτες, υπάρχουν πελάτες.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: