Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μεταλλείων στην Ελλάδα

Λίγες μέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις Α.Σαμαρά, και την επίσκεψη της Τρόικας στο ΣτΕ, το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση υπέρ της συνέχισης της καταστροφής του αρχαίου δάσους στις Σκουριές Χαλκιδικής από ξένη εταιρεία.

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν σημαντικά ωφέλη για την εθνική οικονομία, επειδή «η υλοποίηση της επένδυσης κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την εθνική οικονομία», ανάμεσα στα άλλα «λόγω της απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο κράτος από τη φορολόγηση της δικαιούχου εταιρείας».

Φαίνεται να αγνοούν παντελώς οι δικαστές που μιλάνε για απόδοση μεγάλων χρηματικών ποσών στο κράτος, ότι πλέον το ελληνικό κράτος δικάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή το τίμημα που ζήτησε για την παραχώρηση των ορυχείων ήταν τόσο χαμηλό, ώστε κρίθηκε ως παράνομη επιδότηση στον ιδιώτη – λέγε με Μπόμπολα – που του παραχωρήθηκε αντί πινακίου φακής. Μάλιστα, αυτό το ελληνικό κράτος, αφού υπήρξε απόφαση της επιτροπής, που το υποχρέωνε να ζητήσει περισσότερα χρήματα, προσέφυγε κατά αυτής της απόφασης, αφού ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένο από το τίμημα που ζήτησε, άσχετο αν στο μεταξύ αν η χρηματιστηριακή αξία της παραχώρησης 50πλασιάστηκε.

Αλλά το πλέον ενδιαφέρον είναι ακριβώς αυτό: ότι ο Α.Σαμαράς στις προγραμματικές του θέσεις έκρινε οικονομικά επιζήμιο προς το κράτος τον μέχρι τώρα τρόπο παραχώρησης των ορυχείων, γι’αυτό και «έκανε λόγο για παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και όχι ιδιοκτησίας στα ορυχεία», το αντίθετο δλδ από αυτό που ισχύει στην Χαλκιδική.

Στο λογοπλαίσιο που έχει επιβληθεί, κάτι να λέγεται επένδυση κι ό,τι θέλει ας είναι, έρχεται το ΣτΕ, ένα νομικό σώμα, να κρίνει για οικονομικά θέματα, όταν δεν είναι καν αυτή η ερώτηση που του τίθεται. Ανάμνηση αποτελεί πλέον το παλιό ΣτΕ που δεν καταλάβαινε από επιχειρήματα για εθνικούς σκοπούς, κι άλλους ευφημισμούς. Δουλειά του ήταν να κρίνει νομικά δεδομένα, κι αυτό έκανε.

Κι αν το οικονομικό συμφέρον του δεν μπορεί και δεν μπορούσε, ή καλύτερα δεν ήθελε και δεν θέλει, να το προστατέψει μόνο του το ελληνικό κράτος, η ελληνική γη μπορεί να προστατευτεί και χωρίς την βοήθειά μας. Αυτή θα μας θάψει όλους τελικά.

Advertisements

Χωρίς σχόλια to “Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μεταλλείων στην Ελλάδα”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: