Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Το μακρύ ζεϊμπέκικο του ΠΑΣΟΚ

Οι εφέδες ή ζεϊμπεκοι ήταν μια κοινωνική τάξη της δυτικής Μικράς Ασίας, αντίστοιχη των δικών μας κλεφταρματωλών, που έδωσε το όνομά της σε λαϊκούς χορούς που χορεύονταν στην περιοχή: το ζεϊμπέκικο. Ιδιαίτερο γνώρισμα του ζεϊμπέκικου ως χορού είναι η μίμηση των κινήσεων του αρπακτικού-τοτέμ των ζεϊμπέκων, του γερακιού.

Στην Ελλάδα ο χορός διαδόθηκε στις περιοχές που είχε πολλούς μικρασιάτες πρόσφυγες και καταχωρήθηκε μάλλον ως χορός των καταγωγίων και των περιθωριακών, μέχρι που η γενιά του ’30 τον προέβαλλε, τον απενοχοποίησε, και τον ανέδειξε.

Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, που έκανε παρέα με κάποιους από αυτούς τους καλλιτεχνικούς κύκλους, στην προσπάθειά του να αναδείξει το ηγετικό προφίλ, λαϊκό και συνάμα βαρύ «αντρικό», λάνσαρε τον χορό αυτό στο ευρύ κοινό. Μόνο που ως γνήσιο φλωροκολλεγιόπαιδο, ο ΑΓΠ δεν είχε καμιά επαφή με αυτό το οποίο υποτίθεται ότι προωθούσε. Ήξερε βέβαια τα βήματα του τσάμικου – χορός των άλλων κλεφτών, αυτών της Ρούμελης – και ειδικά της πελοποννησιακής παραλλαγής του, αυτόν τον χορό που χρησιμοποιούσαν όταν πήγαιναν να μαζέψουν ψήφους στην εκλογική περιφέρεια του πατέρα του. Η πελοποννησιακή παραλλαγή του τσάμικου, ειρήσθω εν παρόδω, χαρακτηρίζεται από τα ψηλά πετάγματα, σε αντίθεση με την ηπειρωτική παραλλαγή του χορού, που δέχεται μόνο βαθιά καθίσματα ως επιτρεπτές χορευτικές φιγούρες.

Και δεν έγινε μόνο χορός της λαϊκής διασκέδασης, αλλά ο κατεξοχήν χορός του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, ο γιος του, και διάδοχός του στην προεδρία, τι άλλο θα μπορούσε, παρά να χορέψει ζεϊμπέκικο για να αναδείξει το δικαιωματικό της κληρονομιάς του;

Τώρα το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μας αφήνει χρόνους, αλλά και σε αυτές τις τελευταίες του στιγμές, το κάνει διατηρώντας την ιδιοπροσωπία του, μασκαρεμένη έστω. Έτσι διαβάζουμε για την πρώην υπουργό, που ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως υποψήφια νύφη του ΑΓΠ:

Το μακρύ ζεϊμπέκικο της Αννας και του Φώτη

Πάρτι έδωσε το Σάββατο το βράδυ με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, στην Ελληνοαμερικάνικη Ενωση, επί της οδού Μασσαλίας. Μάλιστα υπήρχε και ζωντανή ρεμπέτικη μουσική από δύο νεαρούς μέλη της ΔΗΜΑΡ. Ο ένας έπαιζε μπουζούκι και ο άλλος ακορντεόν. Το πιο εντυπωσιακό που συνέβη στο πάρτυ ήταν το ζεϊμπέκικο που χόρεψε η πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κυρία Αννα  Διαμαντοπούλου υπό τους ήχους του ζεϊμπέκικου της Ευδοκίας: «Είναι ένας ελληνικός χορός, το ζεϊμπέκικο είναι άλλωσε χορός της χαρμολύπης», έλεγε αργότερα η κυρία Διαμαντοπούλου.

Κι όμως, είναι όλα στην θέση τους:

  • το ζεϊμπέκικο
  • η πρώην υπουργός, επάγγελμα ΠΑΣΟΚ – η οποία πέρασε περισσότερο χρόνο της καριέρας της διορισμένη σε θέσεις από εκλεγμένη
  • ο άφιλος πολιτικός – σοβαρά, τώρα, ποιος καλεί στην ονομαστική του εορτή άλλους πολιτικούς; φίλους δεν έχει να γιορτάσει;
  • και φυσικά το νέο ΠΑΣΟΚ – η ΔημΑρ ως γνωστόν (;) έχει περισσότερους ΠΑΣΟΚους στην ΚΕ της απότι πρώην στελέγχη του ΣΥΝ απόπου προήλθε.

Και σαν δείγμα ότι η ζωή εξελίσσεται, δεν μπορούσε να μην λείπει η παπαροαναφορά στον φιλόσοφο-πουλέν του σημιτικού εκσυγχρονισμού Ράμφο: το ζεϊμπέκικο μεταρσιώνεται, κι από λαϊκός χορός της Μ.Ασίας, έστω στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού του περιθωρίου, όπως το αντελήφθησαν οι καλλιτέχνες της γενιάς του ’30, γίνεται στοιχείο μιας παραμορφωμένης βυζαντινής ιδιοπροσωπίας, και συμμετέχει στην εκκλησιαστική ζωή της ορθοδοξίας, αυτός ο χορός ετερόδοξων πληθυσμών, που με σθένος απέρριπταν την βυζαντινή εξουσία όσο ζούσαν, αλλά κι αργότερα κάθε εξουσία. Με τούτα και με ‘κείνα, θα μας λείψεις, ΠΑΣΟΚ. Αλλά και πάλι ίσως κι όχι.

Advertisements

Χωρίς σχόλια to “Το μακρύ ζεϊμπέκικο του ΠΑΣΟΚ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: