Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Neverland/το πεδίο μιας μάχης που δεν έγινε ποτέ

Η ιστορία γνωστή: ο χουντικός γυμνασιάρχης-θεολόγος μπαίνει στη τάξη και αρχίζει να εξετάζει τον Μπόμπο στο μάθημα:

-ποιος έφτιαξε, παιδί μου τον κόσμο;

-δεν ξε…

-ΠΟΙΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ, ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

-εγώ κύριε, αλλά δεν θα το ξανακάνω.

Σε μια σκηνή αντιστοίχου εμπνεύσεως, ο αγριεμένος καθηγητής της Παντείου απειλεί την τάξη ότι θα τους κόψει στο μάθημα εάν δεν του πουν τι έγινε στην μάχη του Μαραθώνα. Κι ω της εκπλήξεως, κανένα παιδάκι δεν σηκώνει χέρι, παρά μόνο το σπασικλάκι της τάξης. Τώρα, η ιστορία θα σταματούσε εκεί, εάν ο αγριεμένος καθηγητής δεν θεωρούσε σε ένα θαύμα επαγωγικού συλλογισμού ότι επειδή δεν σηκώθηκαν χέρια, όποιος δεν σήκωσε το χέρι του δεν γνώριζε κιόλας τι έγινε στον Μαραθώνα. Κι επίσης, εάν δεν φρόντιζε να διοχετεύσει την ιστορία στον τύπο, όπου σχολιάστηκε με αντίστοιχη διδακτική διάθεση για την νεολέρα, και άλλα τέτοια νόστιμα που λένε ηλικιωμένοι που η ζωή τους φέρθηκε καλά – ίσως περισσότερο καλά απόσο έπρεπε.

Το ενδιαφέρον είναι όμως άλλο. Ότι υπάρχει κόσμος που όντως δεν γνωρίζουν τι έγινε στον Μαραθώνα. Όχι οι φοιτητές όμως. Έτσι, όταν αναδημοσιεύτηκε η ιστορία σε μια lifestyle φυλλάδα,  συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία:

Σύμφωνα με την λεζάντα λοιπόν, το πεδίο της μάχης του Μαραθώνα στο σήμερα είναι αυτό που βλέπουμε. Αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Το πεδίο της μάχης μοιάζει κάπως έτσι σήμερα:

Ναι, σωστά καταλάβατε. Το πεδίο της μάχης του Μαραθώνα δεν υπήρξε ποτέ. Γιατί καταστράφηκε το 2004.  Η ιστορία με λίγα λόγια:

  • μετά την χωροθέτηση στο πεδίο της μάχης, ο τότε υπουργός Βενιζέλος, και νυν ένα από τα τρία κεφάλια του τέρατος που δυναστεύει την χώρα, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι εκεί έγινε η μάχη του Μαραθώνα, παρά τις αντίθετες γνώμες των αρχαιολόγων.
  • Εμφάνισαν οι του ΠΑΣΟΚ τότε και κάποια αστεία τοπογραφικά διαγράμματα που έδειχναν ότι ακόμα και…ο τύμβος των μαραθωνομάχων ήταν θάλασσα στην αρχαιότητα.
  • Μετά, άρχισαν να σκάβουν για να φτιάξουν το κωπηλατοδρόμιο, και να βρίσκουν συνέχεια όλο και περισσότερα λείψανα του παρελθόντος που δήλωναν ότι όχι μόνο δεν ήταν θάλασσα η περιοχή εκεί, αλλά ότι οι αρχαιολόγοι είχαν δίκιο.
  • Στο τέλος,  στέρεψε κι αυτή η Μακαρία πηγή με τις εσκαφές.

Θα πει κάποιος, ας πάει και το παλιάμπελο. Αλλά έλα ντε, που το θέμα δεν τελείωσε με το ξεπάτωμα του χώρου της μάχης του Μαραθώνα. Υπήρξε, απότι φαίνεται και οικονομικό σκάνδαλο, για το οποίο εκκρεμούν παλιότερες διώξεις, αλλά προστείθενται και καινούριες στις ήδη υπάρχουσες.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα.  Το κωπηλατοδρόμιο, δηλαδή το πεδίο της μάχης, έχει εκχωρηθεί στην ανώνυμη εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου που λέγεται Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Η οποία δεν γνωρίζουμε – μάλλον δεν υπάρχει ιδιωτικό ενδιαφέρον για μια επένδυση χαμηλής απόδοσης – εάν έχει σκοπό να πουλήσει το πεδίο της μάχης, αλλά σίγουρα έχει κάνει το πρώτο βήμα, αφήνοντας το κωπηλατοδρόμιο να σαπίζει, ώστε όταν έρθει η ώρα, αν χρειαστεί, να πουληθεί κοψοχρονιά το πεδίο μιας από τις ιστορικότερες μάχες του ελληνισμού.

Οπότε το ερώτημα παραμένει: τι ακριβώς, είπαμε, έγινε στον Μαραθώνα και πότε;

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Neverland/το πεδίο μιας μάχης που δεν έγινε ποτέ”

  1. Τρελλοί συνδυασμοί, που θά’λεγε κι ο Αρκάς…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: