Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Η Βόρεια Κορέα, ένα σύγχρονο φιλελεύθερο υπόδειγμα

Αναρωτιέμαι αναγνώστη μου, πόσες φορές διάφοροι ημιμαθείς νεοφιλελευθερίζοντες, όταν τους στριμώχνεις σε μια συζήτηση, έχουν χρησιμοποιήσει το επιχείρημα

άμα δεν σου αρέσει να πας στην Βόρεια Κορέα

Δεν θα σχολιάσω την βαθειά ριζωμένη μετεμφυλιοπολεμοχουντική αντίληψή τους, ότι το κράτος τους ανήκει ολοκληρωτικά, οπότε οποιαδήποτε αμφισβήτηση/αυθάδεια προς τις προσωπικές πεποιθήσεις τους πρέπει να τιμωρείται με την τιμωρία της υπερορίας.  Αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε αν όντως έχουν δικαίωμα να λένε ότι θα μας στείλουν στην Β.Κορέα ως τιμωρία.

Τι συνιστά μια φιλελεύθερη πολιτεία; Τι είν’ η πατρίδα μας;  Ή τι τέλος πάντων ήθελε, ανάμεσα σε άλλα, να επιβάλλει ο Τζέφρυ Παπανδρέου ως υπαρκτό φιλελευθερισμό στα καθ’ημάς;

 • Μήπως είναι η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών; Μα, η Β.Κορέα εδώ και δεκαετίες έχει ελεύθερη και νόμιμη την χρήση της ινδικής κάνναβης, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
 • Μήπως είναι η οικολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;  Μα, τότε η Β.Κορέα είναι η χώρα με την υψηλότερη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στον κόσμο – με 67% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να παράγεται από υδροηλεκτρικά φράγματα.
 • Σας έχει ζαλίσει τον έρωτα ο Πορτοσάλτε, ο Μπάμπης και τα άλλα ν/φ παιδιά εκεί στο Αλαφουζιστάν με το σβήνουμε-τα-φώτα-για-την-ώρα-της-γης;  Μα, η Β.Κορέα την έχει εφαρμόσει από πάντα, και με μεγάλο ενθουσιασμό. Μια ματιά θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο:

Ανοησίες θα πει κάποιος, αυτή είναι μόνο η επιφάνεια των πραγμάτων. Τι γίνεται με την οικονομία, όμως, με τα σκληρά ν/φ ζητήματα;

 • Έχουμε ακούσει φυσικά όλοι γι ‘αυτές τις περίφημες ειδικές οικονομικές ζώνες, που θέλουν οι ν/φ αμέτι μουχαμέτι να δημιουργηθούν, ει δυνατόν περιλαμβάνοντας ακόμα και όλη την χώρα. Σιγά τα ωά, θα πουν οι Βορειοκορεάτες σύντροφοι, καθώς έχουν φτιάξει τις δικές τους ΕΟΖ εδώ και 20 χρόνια.
 • Αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων δια της χαμηλής φορολογίας, η χώρα που καθοδηγείται από το λαμπερό αστέρι του γιούτσε, δεν πάει πίσω.  Ο φορολογικός συντελεστής επί των επιχειρήσεων είναι 25%, λιγότερο από τον μέσο εταιρικό φορολογικό συντελεστή της ΕΕ, αλλά κατεβαίνει στο 10% και 14% αντίστοιχα για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς της οικονομίας που επιθυμεί να αναπτύξει η χώρα και στις ΕΟΖ, αντίστοιχα.
 • Φυσικά, η προσέλκυση επενδύσεων, δεν σταματά εκεί. Σε επιχειρήσεις που επενδύουν με δικά τους κεφάλαια σε έργα υποδομής, έχουμε πλήρη απαλλαγή από τους φόρους για 4 χρόνια από την στιγμή που ξεκινήσει η εταιρεία να καταγράφει κέρδη, και μετά έκπτωση φόρου 50% για τα επόμενα 3 χρόνια. Όπως επίσης, όποιος σοβαρός επενδυτής θέλει να φτιάξει μια επένδυση μακράς πνοής – για τουλάχιστον 10 χρόνια – απαλλάσσεται τελείως από φόρους για τους τρεις πρώτους χρόνους από την στιγμή που αρχίσει να βγάζει κέρδη η επένδυσή του, και μετά έχει έκπτωση 50% στον φόρο για τα επόμενα 2 χρόνια.
 • Και για να συμπληρωθεί η εικόνα, δεδηλωμένος στόχος της Β.Κορέας είναι η πλήρης κατάργηση κάθε μορφής φόρου εισοδήματος.

Πώς να μην γελά μετά και να μην είναι χαρούμενος ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, με μια τέτοια δυναμική, ανερχόμενη οικονομία, και μια χώρα που προώρισται να επικρατήσει ως περιφερειακή υπερδύναμη στο τμήμα αυτό της Άπω Ανατολής;

Το ότι η Β. Κορέα θα έπρεπε να είναι η ονείρωξη κάθε συνεπή νεοφιλελευθερου είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο. Αλλά, θα ρωτήσει κάποιος, με τα πολιτικά δικαιώματα, τι γίνεται; Όλοι, φυσικά, γνωρίζουν στην Β.Κορέα τα γραπτά του Κιμ Ιλ Σουνγκ, και το γιούτσε είναι το κοινά αποδεκτό πλαίσιο που δέχονται όλοι, χωρίς ανούσιες εντάσεις και αμφισβητήσεις. Το δε σύνταγμα της Β.Κορέας πατάει σε μια μακρά παράδοση φιλελεύθερων και δημοκρατικών συνταγμάτων, ξεκινώντας από τις ιδέες του Τόμας Τζέφερσον, τον οποίο φαίνεται οι βορειοκορεάτες γνωρίζουν καλύτερα από τους φιλελεύθερους ομολόγους τους της δύσης – καλύτερη απόδειξη το σύνταγμα της Β.Κορέας με τις ευθείες αναφορές στις ιδέες της αμερικάνικης επανάστασης. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι βορειοκορέατες εφαρμόζουν τις ιδέες του διαφωτισμου, της αμερικάνικης και της γαλλικής επανάστασης για τον σεβασμό της ζωής, της τιμής και της ιδιοκτησίας των πολιτών, στον ίδιο ακριβώς βαθμό που το κάνουν και οι ομόλογοί τους της δύσης, αν όχι  περισσότερο. Μια περιδιάβαση στο Σύνταγμα της ΛΔΚ μας δίνει και το στίγμα του περιεχομένου του, ενδεικτικά οι τίτλοι μερικών άρθρων:

 • Άρθρο 66 Δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι
 • Άρθρο 67 Δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, του Τύπου, στη διαμαρτυρία, στο συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι
 • Άρθρο 68 Θρησκευτική ελευθερία
 • Άρθρο 69 Δικαίωμα Λαϊκής αρνησικυρίας
 • Άρθρο 70 Δικαίωμα στην εργασία
 • Άρθρο 71 Δικαίωμα στην ξεκούραση
 • Άρθρο 72 Δικαίωμα στην πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην κοινωνική ασφάλιση
 • Άρθρο 73 Δικαίωμα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
 • Άρθρο 74 Δικαίωμα στην πλήρη επιστημονική και καλλιτεχνική ελευθερία για ανάπτυξη των σκοπών τους
 • Άρθρο 75 Δικαίωμα στη μόνιμη κατοικία και την ελεύθερη μετακίνηση
 • Άρθρο 77 Ίση κοινωνική θέση για άνδρες και γυναίκες
 • Άρθρο 78 Δικαίωμα στην προστασία του θεσμού του γάμου και της οικογένειας
 • Άρθρο 79 Δικαίωμα στην αναφαίρετη προστασία της ιδιωτικής ζωής
 • Άρθρο 80 Δικαίωμα Ασύλου για κάθε αλλοδαπό που διώκεται στη χώρα του γιατί μάχεται υπέρ της Ειρήνης, της Δημοκρατίας,της Εθνικής Ανεξαρτησίας, του Σοσιαλισμού καθώς και της επιστημονικής και καλλιτεχνικής ελευθερίας.

Τώρα, για να μην φοβίσουμε υπερβολικά τον συνεπή μέσο φαιοφιλελεύθερο που μισεί την δημοκρατία όσο αγαπά την «ελεύθερη» αγορά, με ολαυτά τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα κλπ. να πούμε ότι τα περισσότερα από αυτά, ευτυχώς, στην πράξη συνήθως απουσιάζουν:

 • Η κυβέρνηση της Β.Κορέας δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, δεν υποκύπτει στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας, δεν διστάζει να τα βάλει με συντεχνίες, ούτε υπάρχει κίνδυνος να πέσει όταν είναι να περάσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
 • Ούτε υπάρχει ανάγκη για δικτάτορες τύπου Πινοσέτ, κυβερνήτες-τσόντες στα όρια της δημοκρατικότητας, τύπου Παπαδήμου-Μόντι, ή ακόμα-ακόμα κάθε κόμμα που βγαίνει στην εξουσία να αθετεί αμέσως και αδίστακτα τις υποσχέσεις του, για να οδηγηθεί δημοσκοπικά από το 45% στο 5% αφού κυβερνήσει ή από το 45% στο 19% πριν καν κυβερνήσει.
 • Τώρα βέβαια, η ελευθερία του λόγου είναι κάτι που παίρνουν πολύ στα σοβαρά στην ΛΔΚ και την σέβονται απεριόριστα. Σε πλήρη αντίθεση με τις δυτικές «δημοκρατίες», στρατόπεδα συγκέντρωσης στην πραγματικότητα, για τους πρώην πολίτες, νυν δουλοπάροικους – πειραματόζωα, στους οποίους εφαρμόζονται άκριτα πάνω τους οι αποτυχημένες και αντιεπιστημονικές ιδέες του χρηματοπιστωτικού ολοκληρωτισμού. Η φήμη του σεβασμού της ελευθερίας του λόγου στην ΛΔΚ είναι τέτοια, ώστε διαδικτυακοί κολοσσοί όπως η Pirate Bay, φοβούμενοι την φίμωση, την φυλάκιση, ακόμα και γι’αυτήν την ζωή των εργαζομένων στην εταιρεία, μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην ΛΔΚ ώστε να απολαύσουν μια ελευθερία του λόγου τέτοια που είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί δυτικά του ποταμού Γιαλού.
 • Δημοψηφίσματα; Απουσιάζουν εξίσου στην Β.Κορέα όπως και στην ΕΕ για ζητήματα που αφορούν στην ζωή και την ευημερία των πολιτών.
 • Και για να μην υστερήσουν οι Βορειοκορεάτες σε τίποτα σε σχέση με την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, αλλά να την ξεπεράσουν καθόλα, τρικέφαλο τέρας κυβερνά την Ελλάδα, η διαβόητη τρόικα εσωτερικού; Μα, οι βορειοκορεάτες επιδεικνύουν αταλάντευτη πίστη σε τρικομματικές κυβερνήσεις εδώ και 50 χρόνια. Για την ακρίβεια, έχουν τρικομματική κυβέρνηση εδώ και  50 χρόνια.

Έτσι, η Β.Κορέα παρέχει ένα εξαιρετικά σταθερό πλαίσιο για επενδύσεις, μακριά από τις δηλητηριώδεις επιδράσεις της δημοκρατίας στην ελευθερία της αγοράς, όπως θα επισήμαινε, και πολύ σωστά o Economist.

Καταλήγοντας, την επόμενη φορά λοιπόν που θα ερωτηθείς από τον εξυπνάκια φαιοφιλελεύθερο, που συναντάμε όλοι μας καθημερινά στα social media, αλλά και στην ζωή, έαν θέλεις να πας στην Β.Κορέα άμα δεν σου αρέσει, η απάντηση οφείλει να είναι:

Γιατί όχι; Αλλά και -Γιατί όχι κι εσύ να μην θέλεις;

Advertisements

24 Σχόλια to “Η Βόρεια Κορέα, ένα σύγχρονο φιλελεύθερο υπόδειγμα”

 1. Απο τελειως ασχετος εως παντελως αδαης ο αρθρογραφος….Δικτατορια εχουν κομμουνισμο μεχρι εκει που δεν παει. Κανενας σεβασμος στα ανθρωπινα δικαιωματα. Δεν μπορω να καταλαβω τι καπνιζει ο κυριος και εχει σε τετοια υποληψη την Β.Κορεα μακαρι να ειχα κουραγιο να σου απαντησω σε ολα αλλα αυτα αλλα κανω εμετο για τριτη φορα

 2. o Economist δεν αναφέρει πουθενά την Β. Κορέα. Παίρνεις ένα άρθρο κατά τ’ άλλα γενικό, το κόβεις και το ράβεις σ’ αυτό που θες να πεις και στο τέλος λες ότι θα το έλεγε ο Economist. Αυτό λέγεται παραπλάνηση, όχι επιστημονική αναφορά.

 3. έχω πολύ σοβαρές επιφυλάξεις γι αυτά που διαβάζω… δεν μπορεί, λέει η λογική, να μιλάμε για το πλέον απομονωμένο κράτος του πλανήτη, και να αναφερόμαστε σε φιλελεύθερτη πολιτεία. ευθύς εξαρχής είναι λάθος.
  Επιπλέον αυτά που λες δεν ξέρουμε κατά πόσο ισχύουν αφού οι πραγματικές πληροφορίες άρα και η γνώση που έχουμε γι αυτό το κράτος είναι ουσιαστικά μηδαμινές.
  Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη γενικευμένη και ισοπεδωτική προπαγάνδα από την άλλη πλευρά

 4. Μεγάλος καραγκιόζης ο αρθργράφος.

 5. Προφανώς, όταν κανείς εμπιστεύεται τους Πορδοκλάστες και τους Παπαμπάμπηδες να ψάχνουν, αντί γι’ αυτόν, την είδηση και όταν καταπίνουν αμάσητο ό,τι τους σερβίρει το Μπομπολιστάν ή το Αλαφουζιστάν, οτιδήποτε βγαίνει έξω από αυτά τα πλαίσια καταγγέλλεται… Λεφτά μπορεί να υπάρχουν, αλλά από κουτόχορτο δεν ξέμεινε ποτέ αυτή η χώρα… Ο καθένας τελικά έχει την ενημέρωση (ή την «ενημέρωση») που του αξίζει…

 6. Λεφτά μπορεί να ΜΗΝ υπάρχουν (διορθώνω)…

 7. Τρικυμία σε ρακοπότηρο, δηλαδή στο κεφάλι του … ή αλλιώς … χαιρέτα μου τον Πλάτανο … !!!
  Βάζω στοίχημα ότι ούτε καν γνωρίζει την διαφορά φιλελευθερισμού από νεοφιλελευθερισμό
  και ότι αν τον ρωτήσεις για Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό θα σου μιλήσει για ευρωπαϊκές μεθόδους φωτισμού …!!!
  Το να έχεις μια άποψη επί συγκεκριμένων θεμάτων, π.χ. πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, το να διαφωνείς με μερίδα του τύπου και των εκπροσώπων του, κλπ είναι ένα θέμα … το να βάζεις στο ίδιο mixer άσχετα θέματα είναι ένα άλλο θέμα

 8. Τις προάλλες, 17 Δεκεμβρίου είχαμε επέτειο.

  Δύο χρόνια πέρασαν που μας άφησε χρόνους ο λαοφιλής και παράκλητος Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Εργατών Kim Jong-il, για 17 χρόνια (1994 – 2011) λαϊκός δημοκρατικός ηγέτης της Βόρειας Κορέας,
  που παρέλαβε τα ηνία (μετά θάνατο βεβαίως – βεβαίως και «κληρονομικώ δικαίω») από τον πατέρα του, τον Kim Il-Sung που ηγήθηκε λαϊκά και δημοκρατικά για 46 χρόνια (1948 – 1994)
  και που τον διαδέχθηκε (μετά θάνατο βεβαίως – βεβαίως και «κληρονομικώ δικαίω») ο υιός του, ο πολυχρονεμένος χαλίφης, συγνώμη Γενικός Γραμματέας ήθελα να πω, Kim Jong-un, ο οποίος και αυτός με την σειρά του … ελέω λαού κατά το «ελέω θεού» ηγείται δημοκρατικά πάντα και προστατεύει τον λαό του.

  Ταυτόχρονα είχαμε και την 2η επέτειο από την μνημειώδη δήλωση αλληλεγγύης και το συλληπτήριο μήνυμα που έστειλε το ΚΚΕ στην Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας.
  Θυμηθείτε και θαυμάστε:
  «Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας, στην ηγεσία της ΛΔ Κορέας και στο λαό της για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Εργατών Κορέας.
  Ο λαός της ΛΔ Κορέας έχει δικαίωμα να προχωρήσει στο δρόμο ανάπτυξης που έχει επιλέξει ενάντια στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
  Η υπεράσπιση του δικαιώματος αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που καιροφυλακτούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εντείνουν την επιθετικότητα και πληθαίνουν τους τυχοδιωκτισμούς τους κατά της ΛΔ Κορέας.
  Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στα σχέδια αυτά. Στέκεται αλληλέγγυο με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του Κόμματος Εργατών Κορέας και του κορεάτικου λαού»

  Η αλήθεια είναι ότι ενώ από προσωπολατρία μας έχει συνηθίσει το ΚΚΕ (βλ. Στάλιν, Ζαχαριάδης, κλπ),
  όπως επίσης και από αναγκαστική παράδοση μακροχρόνιας (συνήθως) εξουσίας λόγω θανάτου (φυσικού ή «βίαιου»), ασθενείας ή «εσωτερικών κομματικών εκκαθαριστικών διαδικασιών» (βλ. Λένιν, Στάλιν, Μπέρια, Μαλενκόφ, Χρουστσιόφ, Μπρέζνιεφ, Αντρόπωφ, Τσερνένκο, κλπ για να μην αναφερθούμε στους εκτός ΕΣΣΔ «λαϊκούς» ηγέτες, που είναι και περισσότερα τα παραδείγματα),
  για την απευθείας (εξ αίματος) κληρονομική διαδοχή στην ηγεσία, πραγματικά μας ξαφνιάζει … !!! (αν και μόλις θυμήθηκα τον Φιντέλ που παρέδωσε στον αδελφό του Ραούλ, … ίσως θυμηθώ και άλλους)
  αλλά τι να πεις … το είδαμε κι αυτό … γιατί όχι …

  Από εκεί και πέρα ο ΑΝΤΑΣΙΑ, τμήμα του μεν ισχυρό δε και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες συνιστώσες του (ναι υπάρχουν ακόμα συνιστώσες και μετά την κομματική ενοποίηση) και κάποιες τάσεις και «πλατφόρμες» του μεν εντός του κόμματος δε, καλοβλέπουν και (θα ήθελαν να) συνομιλούν με το ΚΚΕ (εκείνο δεν τους θέλει !!!) … τι να πει κανείς … άβυσσος … όχι η απόσταση τους, αλλά το ιδεολογικό τους «πλάτεμα και βάθεμα» …

  Από εκεί και πέρα …
  200.000 πολιτικοί κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου λιμοκτονούν, κακοποιούνται, βασανίζονται, βιάζονται οι γυναίκες, κλπ
  αυτοί παραμένουν ακόμα «ζωντανοί» γιατί 400.000 έχουν ήδη πεθάνει εκεί

  300.000 κατάφεραν να ξεφύγουν παράνομα στην Κίνα. Το 80% αυτών είναι γυναίκες και δυστυχώς δεν βρήκαν αυτό που έψαχναν δηλ. ελευθερία και μια αξιοπρεπή ζωή. Οι περισσότερες διακινούνται σεξουαλικά.

  Ελευθερία του τύπου; Internet; ποιό internet; Ελευθερία του λόγου; Ελευθερία της συγκέντρωσης; Ελευθερία αυτόβουλης μετακίνησης εντός της χώρας;
  Αυτοκίνητο έχει μόνο το πολιτικό προσωπικό και μόνο αυτό μπορεί να μετακινείται εντός της χώρας.
  Πως είπατε; Κάτι σας θυμίζει;

  Αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών και οικογενειών όταν το επιλέγει το κόμμα είναι ρουτίνα.
  Πως είπατε;
  Ακόμα θυμάμαι, εδώ στα καθ’ ημάς, πριν χρόνια την επιτυχημένη (ναι τα κατάφεραν) απεργία που έκαναν οι εργαζόμενοι ενός Υπουργείου εκδηλώνοντας την αντίθεση τους να μεταφερθούν τα γραφεία του Υπουργείου από το κέντρο σε άλλο κτήριο σε απόσταση 10 χλμ από την πλ. Συντάγματος.

  Μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποφέρει βουβά, λιμοκτονεί, φυλακίζεται, βασανίζεται, εκτελείται …

  και το ΚΚΕ στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης προς την λαϊκή δημοκρατική ηγεσία και πιο συγκεκριμένα στον αιμοσταγή Κιμ τον 3ο

  και εμείς;
  θεωρούμε το ΚΚΕ εντός «δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου»
  αντί να το ρίξουμε στο 0,000001% όπως και την ΧΑ
  τους δίνουμε τέτοια ποσοστά ώστε να βγάζουν κυνικούς βουλευτές και να μας χλευάζουν και να μας ειρωνεύονται
  καπηλευόμενοι οι μεν την «δημοκρατία» και οι δε την «πατρίδα»
  πάντα στο όνομα του λαού βεβαίως – βεβαίως

  στην ξύλινη γλώσσα και των δύο, περισσεύει η λέξη «λαός» και τα παράγωγα της
  για να μας δουν ως πολίτες … ούτε λόγος …

  εκτός των άλλων κομμάτων που μας αξίζουν
  έχουμε και το ΚΚΕ και την ΧΑ που μας αξίζει

  με τις υγείες μας

  Υ.Γ.
  – το να είσαι εξίσου και αντικομμουνιστής και αντιφασίστας ταυτόχρονα, παίζει;
  – το να θεωρείς την αντιπροσωπευτική δημοκρατία (βλ. κοινοβούλιο εκλεγμένων αντιπροσώπων που επίσημα αρνούνται και το ΚΚΕ και η ΧΑ) ως ένα στιβαρό πλατύσκαλο προς την άμεση δημοκρατία ενεργών πολιτών, παίζει;
  – το να θεωρείς τις Σκανδιναβικές χώρες, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και την Ολλανδία καλλίτερα παραδείγματα από την Βόρεια Κορέα, την Κούβα και την Βενεζουέλα, παίζει;
  – το να κάνεις σκληρή κριτική και να εναντιώνεσαι σε αυτούς που μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα και ταυτόχρονα να μη μασάς και να μη σε πείθουν οι αντιπολιτευόμενοι, παίζει;

  και αν παίζει; τι; έλα μου ντε …

  • Το πήγες από δω,το έφερες από εκεί,για να μας πεις στο τέλος ότι το ΚΚΕ πρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Στο διάβολο η Β.Κορέα,οι ηγέτες της και όλοι τους.Τέτοιο φθηνό και χυδαίο αντικομμουνισμό είχαμε να δούμε από τις δεκαετίες του 50 και 60,όχι φυσικά μόνο από εσένα,αλλά από ένα ευρύ φάσμα του πολιτικού και δημοσιογραφικού χώρου.Καμιά σχέση δεν έχω με το ΚΚΕ,ούτε είχα,ούτε και πρόκειται να έχω. Αλλά τον αντικομμουνισμό τον θεωρώ ως βασική αιτία των δεινών του τόπου.Και αυτά τα γράφει κάποιος που γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια του στις ΗΠΑ.

 9. Κουίζ πολλαπλών ερωτήσεων:

  1. Ποιός ξέρει απέξω (πριν ρωτήσει ή ψάξει) που βρίσκεται η πρεσβεία της Β. Κορέας;
  2. Πόσες διαδηλώσεις έγιναν εναντίον της αιμοσταγούς δυναστείας των Κιμ;
  3. Πόσες συλλογικότητες ενδιαφέρθηκαν και πόσες εκστρατείες οργανώθηκαν (έστω πριν από την δική μας κρίση) ώστε να στείλουμε τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό αλλά κυρίως να δείξουμε αλληλεγγύη σε έναν λαό που μεγάλα του τμήματα λιμοκτονούν, χειμάζονται και υποφέρουν βουβά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας;

  Απαντήσεις:
  1. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα
  2. Καμία (*)
  3. Καμία (*)

  (*) εξ όσων γνωρίζω

 10. Προφανώς κάποιοι «αγνοούν» ότι το μεγαλύτερο νεοφιλελεύθερο πολιτικο-οικονομικό πείραμα στον κόσμο στήθηκε στη Χιλή του Πινοτσέτ. Αυτό ως προς τα ζητήματα της «ελευθερίας» και της «δημοκρατίας», οι οποίες μόνο απαραίτητες δεν είναι για την πλήρη ανάπτυξη του νεοφιλελευθερισμού (για να μην πούμε ότι είναι και άκρως «ενοχλητικές», δηλαδή)… Επίσης, νεοφιλελευθερισμός δεν θα υπήρχε ποτέ, εάν δεν είχε προϋπάρξει ο φιλελευθερισμός, βασική ιδεολογία του καπιταλιστικού «στρατοπέδου»… Κατά την ίδια αναλογία, ο καπιταλισμός αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη και την ανάπτυξη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες δεν κάνουν τίποτε άλλο, από το να εξωθούν το σύστημα αυτό στα όριά του… Ο «κομμουνιστικός» «φερεντζές» δε λέει τίποτε· το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα, με μία μόνο διαφορά: ότι η Κίνα είναι παγκόσμιος «παίκτης» και χώρα (πλέον) ανοιχτή στα πάντα (κυριολεκτικά!), ενώ η Β. Κορέα θυμίζει ακριβώς τη Χιλή του Πινοτσέτ, η οποία επί πάνω από μία 20ετία ήταν ένα κράτος εντελώς κλειστό, που είχε διπλωματικές σχέσεις ΜΟΝΟ με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και με ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ (ούτε καν γειτονική της)!!!
  Τώρα, το θέμα του ΚΚΕ είναι μάλλον άσχετο με την εν λόγω ανάρτηση. Εν παρόδω, όσες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές να έχει κανείς με το ΚΚΕ έχοντας όμως την αναφορά του στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, δεν μπορεί να το αποκλείσει από τα ζητήματα συνεργασίας (δεν μπορεί, έστω, να μην το συμπεριλαμβάνει στις εν δυνάμει συνεργαζόμενες δυνάμεις), αφού το τι λέει σήμερα η ηγεσία του (που, κατά κανόνα είναι μπούρδες ολκής και σε δομική αντίφαση με την κλασική ιδεολογία του επιστημονικού κομμουνισμού) είναι κάτι που μπορεί ν’ αλλάξει είτε υπό την πίεση των γεγονότων, είτε ακόμη και υπό την πίεση του κόσμου που το ακολουθεί. Από εκεί και πέρα, το να εγκαλεί κανείς τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς επειδή θέλουν τη συνεργασία με το ΚΚΕ, όταν οι ίδιοι προφανώς δεν έχουν καμία πολιτική και ιδεολογική σχέση με την Αριστερά, μου θυμίζει την παροιμία: «Από πίτα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καεί»…

 11. Απαράδεκτο. Τόοοσο να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην παρεμβαίνει το ΝΑΤΟ. Είναι να απορεί κανείς, ενώ έβαλε στη θέση του τον Σαντάμ που παρολίγο να μας έπνιγε στα χημικά, τον τύραννο Μιλόσεβιτς, τον τύραννο Γκαντάφι, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική «Δημοκρατία» τί περιμένει. Αυτοί πάλι οι πράκτορες που σκάβουν μόνοι τους τον τάφο τους δεν μπόρεσαν τοοοσα χρόνια να στείλουν μερικές φωτογραφίες με ανθρώπους που ψάχνουν με το γάντζο στα σκουπίδια, που τους βρίσκουν παγωμένους σε νάυλον σακούλες, που τους βρίσκουν νεκρούς απο τα μαγκάλια, που κοιμούνται στο δρόμο… Είναι και πολύ ανόητοι. Πάλι θα πεί κανείς, αφού αυτά συμβαίνουν, που κανείς δεν αμφιβάλει, τι τους πειράζει, ας στείλουν μερικές φωτογραφίες απο την Ελάδα και να πούνε πως είναι από την Β. Κορέα. Το πολύ πολύ κανένας μαλ….ας από τους σταλίνες του Ριζοσπάστη να το αποκαλύψει. Ποιός θα το πιστέψει; Έτσι και αλλιώς ψεκασμένοι είναι οι περισσότεροι από τα παιδιά του Αλαφούζου και άλλων επενδυτών.

  • Οι αυτόκλητοι σωτήρες του ΝΑΤΟ δεν επεμβαίνουν γιατί δεν τους παίρνει. Η Β. Κορέα έχει πυρηνικά και οι ηγεσίες του δυτικού κόσμου είναι θρασύδειλες κότες, αντικατοπτρίζοντας προφανώς την ψυχολογία των υποστηρικτών τους.

 12. Πόσο πάν τα εισιτήρια για εκεί ρε παίδες ?

 13. Για τους υπερμαχους της Β. Κορεας – ΚΚΕ τεσσερις ερωτησουλες..
  1. Σε ποιας χωρας ( εδρα επωνυμου κατασκευαστη ) υπολογιστη, γραφουν τα σχολια τους και τις υπέρλαμπρες αναλυσεις τους?
  2. Βαζουν τα παιδια τους, να τα πανε βολτα σε Β.Κορεατικο η Κινεζικο η Ρωσικο αυτοκινητο και τι μαρκα αυτοκινητο – μηχανη εχουν?
  3. Βαζουν στο σπιτι τους θερμοσιφωνα – ηλεκτρικο σιδερο από τις παραπανω χωρες?
  4. Θα παιρναν ένα αντιβιωτικο από τις ιδιες χωρες?

  • Φίλε Konstantinos 1. Αν οι μητροπόλεις του καπιταλισμού, έχουν πολλούς Η/Υ , κάνουν τα παιδιά τους βόλτα σε τζιπ των 200.000 ευρώ, φορούν παπούτσια σταράκια των 300 ευρώ, βρακάκια από μετάξι και φτερά στρουθοκαμήλου των 600 ευρώ, είναι γιατί τα παιδιά στο ΜΑΛΙ, στην Κεντροαφρικανική Ενωση και στις παραγκουπόλεις της Αφρικής και της Ασίας, είναι ξυπόλητα και ξεβράκοτα με 50% παιδική θνησιμότητα. 2. Αν κράτη σαν την Κούβα ή Β. Κορέα υποφέρουν οικονομικά και αναγκάζονται να έχουν δικτατορία του προλεταριάτου, με πολλά , σίγουρα, προβλήματα, είναι γιατί έχουν να κάνουν με ένα απάνθρωπο, πανίσχυρο οικονομικά και στρατιωτικά, καπιταλισμό, που τα υπονομεύει με χίλιες δυο τρόπους διαθέτοντας τεράστια κονδύλια αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. (638 απόπειρες δολοφονίας στον Κάστρο).

  • Αγαπητέ κύριε Κολιέ, να σας πω ότι καταρχάς το ποστ αυτό γράφεται σε Arirang, το καταπληκτικό νέο smarthphone που έχει παράξει η ΛΔΚ, μέσω πρόσβασης στο ιντρανετ της ΛΔΚ. Εάν εσείς έχετε να μας υποδείξετε ελληνικό smartphone, που παράχθηκε με εντολή Σαμαρά, ευχαρίστως να το χρησιμοποιούσαμε.

   http://www.buzzfeed.com/alisonvingiano/introducing-the-arirang-north-koreas-first-smartphone

   • Όσον αφορά δε τα γενόσημα, υποθέτω ότι είστε αρκετά άσχετος ώστε να μην γνωρίζεται ότι η ΛΚΔ έχει μια ισχυρότατη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία συνεργάζεται και με εταιρείες από άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως το Χονκ Κονγκ. Στο ερώτημα εάν προτιμώ τα γενόσημα από το Μαντράς την Ινδίας, με επιμόλυνση κάτουρου, όπως έχει βρεθεί ότι ισχύει, ή αυτά της Ισραηλινής Τεβά, που έχει φάει ένα κάρο καμπάνες από διάφορες χώρες για νοθεία, γενόσημα που κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ελλάδα, να σας πω ότι προτιμώ ανεπιφύλακτα τα γενόσημα της ΛΔΚ, ή την πρωτοπόρου στην φαρμακευτική βιομηχανία διεθνώς Κούβας.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Pyongsu_Joint_Venture_Company

    http://www.wired.com/wired/archive/12.12/cuba.html

  • Η οικογένειά μου πολύ θα ήθελα να ταξιδεύει με βορειοκορεατικής κατασκευής Mercedes 190E το σύνηθες λαϊκό αυτοκίνητο της ΛΔΚ. αλλά δυστυχώς χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ της ελληνικής μίζας και διαφθοράς
   στη Λ.Δ. της Κορέας δεν έχουν ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες γιατί έχουν ηλιακούς αφού το 70% της παραγώμενης ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
   Σε ότι αφορά τη φαρμακοβιομηχανία της ΛΔΚ η PyongSu Pharma είναι από τις πλέον ανερχόμενες βιομηχανίες φαρμάκου της περιοχής με ελβετική τεχνογνωσία και μεγάλες εξαγωγές σε όλη την ασιατική αγορά φαρμάκου

 14. Έλεος…

  Έγραψε ο σχολιαστής ένας ΠΡΟΦΑΝΩΣ ειρωνικό άρθρο, που αντιπαραβάλλει χαρακτηριστικά του «υπαρκτού» νεο-φιλελελευθερισμού με το τι συμβαίνει στην Β.Κ, και όρμηξαν 5-10 ηλίθιοι, για να μας δείξουν πόσο «έξυπνοι» και «πληροφορημένοι» είναι να μας πουν γιατί δεν ισχύει 100% και τι κακή που είναι η κομμουνιστική δικτατορία της Β.Κ.

  Και καλά, για την Β.Κ τους ξενίζει. Λες και δεν ξέρουμε ότι ο δυτικός καπιταλισμός ας πούμε βρήκε τον καλύτερο του σύμμαχο στην Κίνα, και ότι η εκμετάλλευση και οι φιλελεύθερες ιδέες εκεί έχουν αγαστή απήχηση;

  Το ότι δεν έχουν «δημοκρατία» στην Κίνα δεν σημαίνει τίποτα, γιατί ούτε στα φιλελεύθερα δυτικά κράτη έχουμε δημοκρατία, να σε εμάς για παράδειγμα. Ολιγαρχία και άγιος ο θεός έχουμε, με δημοκρατικό φερετζέ, που όταν χρειαστεί βγάζει τα ΜΑΤ, τη νοθεία, κλπ κλπ.

 15. Το τελευταίο σχόλιο τα λέει όλα… έγραψε ένα ειρωνικό και άκρως χιουμοριστικό άρθρο ( που αναφέρθηκε όμως σε πολλές αλήθειες) ο σχολιαστής και τσίμπησαν κάποιες νεοφιλελέρες θιγόμενοι και καλά!!!! Αν είναι δυνατόν ρε παιδιά. Αυτό που τελικά αποκάλυψε το θαυμάσιο άρθρο είναι η βλακεία και η παντελής στέρηση κριτικής σκέψης και χιούμορ συνεπώς από τα νεοφιλελέ σάψαλα που παρεμπιπτόντως βγήκαν έξαλα και αναπαρήγαγαν μετά βδελυγμίας την καταφανώς κατασκευασμένη είδηση περί τον θείο και τους 120 σκύλους….

 16. ρε σεις μικροαστοι και φασιστες. προφανως και δε ξερετε δειγμα απο πολιτικη οικονομια. οκ. μη μας ζαλιζετε τον ερωτα ομως και με το κειμενο αυτο. χιουμορ κανει το παιδι. ουτε ειπε οτι ο economist εγραψε κατι, ουτε κατι τετοιο. θελει να δειξει το κειμενο, οτι αυτο το καθεστως καμια σχεση δεν εχει με τον επιστημονικο σοσιαλισμο. αλλωστε απ’το 2009 και μετα, εχουν διαγραφει παντελως απ’το συνταγμα τους, οποιεσδηποτε κομμουνιστικες αναφορες. αντε, φιλελεδες ξεσαλωσατε παλι αδικα. αντε πισω στο σκαι σας.

 17. Έχοντας επισκεφτεί σχετικά πρόσφατα τη Βόρεια Κορέα, δε μπορώ παρά να σκάσω στα γέλια διαβάζοντας το άρθρο αυτό.
  Ενδιαφέρον το χιουμορ σας…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: