Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Αποκρατικοποιήσεις ή αφελληνισμός

Μεγάλος ντόρος γίνεται τώρα τελευταία για τις περίφημες αποκρατικοποιήσεις. Στον χορό τώρα τελευταία μπήκε και η γαλλική κυβέρνηση, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον. Αλλά κάτι που συνήθως δεν συζητιέται είναι ότι μέχρι τώρα οι αγοραστές ή μνηστήρες των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είναι ή κρατικοί φορείς ή εταιρείες που στις χώρες τους είναι κολοσσοί, και το κράτος προέλευσης κάνει το κάθε τι για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους εντός κι εκτός επικράτειας. Έτσι:

  • στον ΟΤΕ μεγαλομέτοχος είναι η γερμανική κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom, που σκοπεύει να χτυπήσει και τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΤΕ, όπως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας, η οποία ανήκε κατά πλειοψηφία στον ΟΤΕ μέχρι τώρα.
  • το λιμάνι του Πειραιά έχει δοθεί στην κρατική κινέζικη εταιρεία Cosco
  • κατά καιρούς συζητιώνται διάφορα επενδυτικά projects της κακιάς ώρας με το κρατικό επενδυτικό fund του Κατάρ
  • θα πουληθούν ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ με μεγαλύτερο ενδιαφερόμενο την κρατική εταιρεία της Ρωσίας Gazprom
  • για τον ΟΣΕ ενδιαφέρεται η κρατική εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF
  • για τα ΕΛΤΑ ενδιαφέρεται η κρατική εταιρεία ταχυδρομείων του Βελγίου Bpost
  • στις ελληνικές τράπεζες, η τρόικα εξωτερικού μπλόκαρε, και η τρόικα εσωτερικού αποδέχτηκε, την συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, έχοντας στο μυαλό της να περάσουν οι τράπεζες αυτές στο ιδιωτικό, με βάση τον οργανικό κανονισμό του, ΤΧΣ  – το οποίο όμως είναι  ανακεφαλαιοποιούμενο από τα λεφτά του ελληνικού λαού, με δάνεια τα οποία πήρε το ελληνικό κράτος, και περνάνε στο κρατικό χρέος. Στο ΤΧΣ θα περάσει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως φαίνεται. Το ΤΧΣ σκοπεύει να πουλήσει κοψοχρονιά αυτές τις τράπεζες σε βορειοευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες φυσικά τα τελευταία 4 χρόνια έλαβαν μαζικές κρατικές ενισχύσεις. Για να μας μείνει εμάς το χρέος, κι αυτών το περιουσιακό στοιχείο.

Κατονομάσαμε μόνο μερικές από τις εταιρείες αυτές, και χωρίς να μιλάμε για τις ημικρατικές, πρακτικά – λόγω μαζικής κρατικής ενίσχυσης/μπλοκαρίσματος ανταγωνισμου/πίεσης προς τρίτες χώρες για συμβόλαια κ.ο.κ. – εταιρείες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κομμάτι από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Τώρα δεν ξέρω, αναγνώστη μου, αλλά είναι να απορεί κανείς πώς μπορεί στην ίδια πρόταση να χρησιμοποιείται η λέξη αποκρατικοποίηση και η λέξη κρατικό ενδιαφέρον. Μάλλον αυτό δεν θα έπρεπε να λέγεται αποκρατικοποίηση, αλλά αφελληνισμός, αφού αποκρατικοποίηση είναι να περάσει ένα περιουσιακό στοιχείο του κράτους σε ιδιώτη, όχι σε ξένο κρατικό ή ημικρατικό φορέα. Αν και μεταξύ μας, θα έπρεπε να λέγεται το αντίθετο του αφελληνισμού, αφού αφελληνίζω αυθεντικά σήμαινε το να εξημερώσει τον βάρβαρο, όχι να κάνεις τον έλληνα βάρβαρο.

Advertisements

Χωρίς σχόλια to “Αποκρατικοποιήσεις ή αφελληνισμός”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: