Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Απόγονοι Ελλήνων του 2ου π.Χ. αιώνα

Στην διαμάχη της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ακούστηκε στο παρελθόν συχνά-πυκνά το επιχείρημα ότι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να είναι πραγματικοί Μακεδόνες, επειδή είναι απόγονοι σλάβων εποίκων του 6ου μ.Χ. αιώνα, μιας και μιλάνε ένα σλαβικό ιδιώμα ακόμα και σήμερα, κι όχι την αρχαία μακεδονική γλώσσα.

Ας αντιπαρέλθουμε ότι η κουβέντα περί γνησίων απογόνων είναι non-sense επιστημονικά, ακόμα και αν ήταν πολύ της μοδός τον 19ο αιώνα όταν χρησιμοποιούνταν για ρατσιστικούς-αποικιοκρατικούς λόγους δικαιολόγησης της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου η αιτιολόγηση της πολιτικής καταπίεσης των ελληνικών πληθυσμών ξεκινούσε από επιχειρήματα για το κατά πόσο έρρεε στις φλέβες τους αρχαίο ελληνικό αίμα. Σήμερα ξέρουμε ότι:

  • η πλειοψηφία των κατοίκων της Ευρώπης έχει κοινούς προγόνους, όχι σε ένα ομιχλώδες παρελθόν 50,000 χρόνια πριν, αλλά αρκετά πρόσφατα, το πολύ πριν χίλια χρόνια, και στην περίπτωσή μας μετά την εισβολή των Σλάβων στην περιοχή και επίσης,
  • οι γειτονικοί πληθυσμοί παντού στον πλανήτη γη λίγο-πολύ μοιάζουν γενετικά μεταξύ τους, οπότε είναι λίγο ανόητο να μιλάμε για την τεράστια απόκλιση στην γενετική κληρονομιά περιοχών που απέχουν 5 χιλιόμετρα μεταξύ τους, και αν κάπου κάπως διαπιστωθεί ότι υπάρχει τέτοια απόκλιση, αυτή αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής επιστημονικής έρευνας για να εξηγηθεί ως φαινόμενο, και όχι ο κανόνας.

Αλήθεια επίσης είναι ότι και οι παππούδες των περισσότερων ελλήνων  της μακεδονικής υπαίθρου στην Ελλάδα, μιλούσαν μια σλαβική διάλεκτο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, απαράλλακτα όπως οι γείτονές τους, οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ, αλλά αυτό προφανώς δεν ενόχλησε κανέναν όσον αφορά την γνησιότητα της σύνταξής τους πίσω από τον ελληνικό εθνικό κορμό, ούτε κανείς τους αποκάλεσε μη γνήσιους Μακεδόνες και απογόνους σλάβων του 6ου μ.Χ, αιώνος.

Αλλά ας εστιάσουμε στην μικρή μειοψηφία των κατοίκων της Ελληνικής Μακεδονίας που μιλούσαν πάππο-προς-πάππου ελληνικά. Εάν πάρουμε το επιχείρημα αυτό στην λογική του συνέπεια, ούτε οι έλληνες κάτοικοι της περιοχής μπορεί να είναι πραγματικοί Μακεδόνες, αφού είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η γλώσσα που μιλάνε είναι η φυσική εξέλιξη μιας γλώσσας που άρχισε να μιλιέται στην περιοχή μετά τον 3ο π.Χ. αιώνα, της κοινής ελληνικής.

Δεν ξέρουμε τι γλώσσα μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες. Πιθανότατα, και υπάρχουν αρκετά στοιχεία γι’αυτό, ήταν μια από τις ελληνικές γλώσσες. Αλλά πάλι μπορεί και να μην ανήκει στις ελληνικές γλώσσες, και να ήταν απλά συγγενική με  αυτές. Θα μπορούσε πάλι να μην είναι καν άμεσα συγγενική με τις ελληνικές γλώσσες, και απλά να άνηκε σε ένα Sprachbund που συναποτελούσαν τα ιλλυρικά, τα φρυγικά, και οι ελληνικές γλώσσες. Όποια και να είναι η περίπτωση, τα γεγονότα παραμένουν:

  • Η ελληνική γλώσσα που μιλιέται σήμερα στην Μακεδονία δεν αποτελεί φυσική εξέλιξη της αρχαίας μακεδονικής γλώσσας, ό,τι και να ήταν αυτή, και
  • Η αρχαία μακεδονική γλώσσα συνεισέφερε ελάχιστα ώς καθόλου στην διαμόρφωση της κοινής ελληνικής.
  • Μάλιστα, η ελληνική γλώσσα όπως μιλιέται στην ελληνική μακεδονία δεν διέσωσε καθόλου διαλεκτικά στοιχεία από την αρχαία μακεδονική, σε αντίθεση με την νότια Ελλάδα, όπου διασώζονται στον προφορικό λόγο σε διάφορες περιοχές διάσπαρτα στοιχεία από την αρχαία ελληνική γλώσσα που μιλιόταν σε κάθε περιοχή, και υπάρχει ακόμα και μια ελληνική διάλεκτος, τα τσακώνικα, που έχει ισχυρές επιδράσεις από ελληνική διάλεκτο παλαιότερη της κοινής ελληνικής.

Αφού ισχύουν λοιπόν ολαυτά, πώς θα μπορούσαν τότε οι ελληνόφωνοι κάτοικοι της περιοχής να είναι, με αυτήν την λογική, γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, κι όχι απόγονοι Ελλήνων που μετάναστευσαν στην περιοχή τον 2ο αιώνα π.Χ. ή και αργότερα ή άλλων πληθυσμών, μη μακεδονικών πάντως; Το σενάριο αυτό δεν είναι και τόσο ακραίο όσο φαίνεται αρχικά, αφού η αρχαία Μακεδονία λόγω της γεωγραφικής επέκτασής της σε περιοχές εκτός της εθνικής εστίας των αρχαίων Μακεδόνων, είχε ένα πολυφυλετικό πληθυσμό, που από ανάγκη θα χρησιμοποιούσε μια κοινή γλώσσα συνεννόησης, που δεν ήταν άλλη παρά η κοινή ελληνική στο νότιο τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Advertisements

2 Σχόλια to “Απόγονοι Ελλήνων του 2ου π.Χ. αιώνα”

  1. […] προηγούμενο άρθρο ασχοληθήκαμε με την διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, και τα […]

  2. […] προηγούμενο άρθρο ασχοληθήκαμε με την διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, και τα […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: