Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Ο αυτοκράτορας Τανγκ Ταϊζόνγκ στο ΕΚΠΑ

Η ιστορία γνωστή: ο αυτοκράτορας Γιάνγκ της δυναστείας των Σούι, ένας από τους σκληρότερους τυράννους της κινέζικης ιστορίας, όπως κάθε τύραννος υπέβλεπε τους άνδρες του και φοβόταν για τον θρόνο του. Ως ενδεής τύραννος, έδινε επίσης βάση σε κάθε λαϊκή δοξασιά, όσο παράλογη και αν ήταν. Διοικητής του στην πόλη Τα’ιγιουάν της επαρχίας Σανξί, ήταν ο Λι Γιούαν. Είχε την ατυχία όμως να υπάρχει μια προφητεία που έλεγε ότι κάποιος με το επώνυμο Λι, θα τον ανατρέψει. Αποφάσισε λοιπόν να σκοτώσει ο αυτοκράτορας όσους περισσότερους Λι μπορούσε. Μόνο που το επώνυμο Λι είναι μόλις το τέταρτο συχνότερο στην Κίνα, και ακόμα και τότε η Κίνα είχε δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους. Ο Λι Γιουάν μετά τις πρώτες εκτελέσεις αξιωματούχων με το επώνυμο Λι κατάλαβε ότι έρχεται η σειρά του, και αποφάσισε να ξεσηκωθεί κατά του αυτοκράτορα. Τελικά κατέλαβε τον θρόνο, στέφθηκε δε ως ο πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας των Τανγκ, ο Τανγκ Ταϊζόνγκ. Υπό τον Τανγκ Ταϊζόνγκ, η Κίνα γνώρισε μια χρυσή περίοδο, και ο Τανγκ Ταϊζόνγκ απέκτησε στάτους ημιθέου στην κινέζικη ιστορία, ως ο καλύτερος αυτοκράτορας της σχεδόν τρισχιλιόχρονης ιστορίας της Κινεζικής αυτοκρατορίας.

Η ιστοριούλα αυτή θα ήταν μια ακόμη υποσημείωση σε κονισαλέα βιβλία, εάν δεν την ξαναζούσαμε παραδόξως 1500 χρόνια μετά στην άλλη άκρη του πλανήτη, και στην κληρονόμο ενός άλλου αρχαίου πολιτισμού, στην Ελλάδα. Στην προσπάθειά του να καταστρέψει τις δομές ενός πανεπιστημίου που χρειάστηκε δεκαετίες για να φτιαχθεί, ο πρόεδρος του ιδρύματος Κ.Καραμανλής που στον ελεύθερό του χρόνο παίζει τον υπουργό παιδείας έκανε μια αποκάλυψη βόμβα: στο ΕΚΠΑ, υπάρχουν 313 υπάλληλοι με το ίδιο επώνυμο.  Τώρα, θα το θεωρούσα απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν 5 τουλάχιστον υπάλληλοι με το επώνυμο Παπαδόπουλος στο ΕΚΠΑ, 3 με το επώνυμο Παπαδημητρίου κ.ο.κ. Ακόμα πιο φυσικό είναι λοιπόν να υπάρξουν τόσες και τέτοιες περιπτώσεις συνωνυμίας μέσα σε κάποιους χιλιάδες ανθρώπους. Αλλά μόνο ένας πραγματικά παράφρονας θα σκεφτόταν όμως ότι μπορείς να θέσεις κάποιον σε διαθεσιμότητα με την δικαιολογία ότι λέγεται Παπαδόπουλος.

Θα πει κάποιος ότι αυτό που ήθελε πραγματικά να πει ο υπουργός, και του βγήκε αυτό το μνημείο μπουρδολογίας, είναι ότι υπάρχει οικογενειοκρατία και ευνοιοκρατία στα πανεπιστήμια.  Να επισημάνουμε λοιπόν τα εξής:

  • Καταρχάς ότι αυτός που εκφράζεται έτσι, είναι υπουργός παιδείας. Και δεν το θεωρώ καθόλου σωστό να κρίνει αυτούς που διδάσκουν τα παιδιά μας λογική, ανάγνωση και αριθμητική ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να αρθρώσει ούτε πέντε προτάσεις χωρίς να γίνεται περίγελως.
  • Κατα δεύτερον, εάν υπάρχει ευνοιοκρατία στα πανεπιστήμια, όλοι ξέρουμε ποιοι συντέλεσαν σε αυτήν. Οι πρυτάνεις, που τις τελευταίες δεκαετίες εκλέγονταν με την Νέα Δημοκρατία σε συντριπτική πλειοψηφία στα πανεπιστήμια, και σε μικρότερο ποσοστό με το ΠΑΣΟΚ. Εάν λοιπόν ξέρει ο πρόεδρος του ιδρύματος Κ.Καραμανλής ότι υπάρχει ευνοιοκρατία στο πανεπιστήμιο, δεν έχει παρά να δώσει τα ονόματα των βυσμάτων της ΝΔ, είναι μια καλή αρχή, σωστά; Γιατί προφανώς, άμα είσαι συγγενής κάποιου, δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις το ίδιο επώνυμο με αυτόν. Και μπορεί μεν να απολυθείς επειδή έχεις το επώνυμο Παπαδόπουλος, αλλά ο συγγενής του Παπαδόπουλου που έκανε την δουλειά να λέγεται λ.χ. Δημητρίου. Οπότε πολύ πιο ασφαλές θα ήταν να μάθουμε ποιος διόρισε ποιον και με τι κριτήρια, εάν ήταν αυτό το πρόβλημα. Και ποιος καλύτερα να μας πληροφορήσει γι’αυτό από το κόμμα που έκανε την δουλειά;
  • Τέλος, σε όλα αυτά, υπάρχει όμως και μια μικρή πουστίτσα από την μεριά του Αρβανιτόπουλου. Υπάρχει οικογενειοκρατία στα πανεπιστήμια. Όχι όμως στους διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά στο καθηγητικό προσωπικό. Και δεν αφορά φυσικά μόνο σε άτομα με το ίδιο επώνυμο, αλλά και σε γαμπρούς και νύφες. Ένα ακραίο παράδειγμα που έχω υπόψη μου, μια οικογένεια με 8 μέλη ΔΕΠ στην ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ. Πράγμα που φυσικά θα εξηγούσε και το να υπάρχουν περισσότεροι από το αναμενόμενο υπάλληλοι του πανεπιστημίου (sic) με το ίδιο επώνυμο, όπως είπε ο Αρβανιτόπουλος, μη διαχωριζόντας ποιους απόλους τους υπαλλήλους εννοούσε, τα μέλη ΔΕΠ ή τους διοικητικούς, αλλά ταυτόχρονα θα ήταν δυνατό να μην υπάρχουν περισσότεροι από το αναμενόμενο διοικητικοί υπάλληλοι με το ίδιο επώνυμο.  Βέβαια, τα μέλη ΔΕΠ που είναι συγγενείς άλλων, παλιότερων, καλά δικτυωμένων μελών ΔΕΠ, έχουν φροντίσει να αποκτήσουν δια της συγγένειας, ένα μακροσκελέστατο βιογραφικό, ώστε εάν και όταν χρειαστεί να μπορούν να επιβιώσουν του όποιου ανταγωνισμού ή της όποιας αξιολόγησης προκύψει, ακόμα και εάν πάρα πολλές φορές δεν ξέρουν το περιεχόμενο ούτε μιας δημοσίευσης από αυτές στις οποίες υποτίθεται συμμετείχαν. Και φυσικά, οι απολύσεις σε αυτήν την φάση αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους διοικητικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου, και όχι τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου γενικά και αόριστα.

Καλή τύχη λοιπόν, στον παράφρονα που θέλει να απολύσει όλους τους Παπαδόπουλους από το δημόσιο. Αλλά μέχρι τώρα η ιστορία δεν έχει φανεί πολύ στοργική προς όλους αυτούς που είχαν παρόμοιες ιδέες με την δική του.

Advertisements

Χωρίς σχόλια to “Ο αυτοκράτορας Τανγκ Ταϊζόνγκ στο ΕΚΠΑ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: