Πλατανος
«Μέσω της ελευθερίας και μόνο μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μια πιο πλήρη ελευθερία» – William Gladstone, λόγος για την Ελλάδα, 1850

Commander-in-chief

Πριν από λίγες μέρες, δημιουργήθηκε θέμα στις ΗΠΑ όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που είναι και ταυτόχρονα ανώτατος αρχηγός του στρατού, χαιρέτησε, βγαίνοντας από το προεδρικό αεροπλάνο, τους πεζοναύτες που στέκονταν ως τιμητική φρουρά, κρατώντας το κινητό στο ένα χέρι και το φραπόγαλο στο άλλο.

obama_1a244ci-1a244co

Τώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κάνει στρατό, η στρατιωτική θητεία δεν είναι υποχρεωτική εξάλλου, οπότε κάπου είναι συγγνωστό να αγνοεί ως ενός βαθμού τους στρατιωτικούς τύπους. Στην Ελλλάδα από την άλλη, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική. Για όλους; Όλοι γνωρίζουν ότι πάντα υπάρχει ο τρόπος να την παρακάμψει κανείς. Τυπικό παράδειγμα πλούσιου, και με προσβάσεις στην εξουσία, που δεν υπηρέτησε κανονικά την θητεία του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, που με ειδικό νόμο που έβγαλε για χάρη του ο Ευάγγελος Αβέρωφ, έκανε αρχικά μόλις 3 από τους 24 μήνες που του αναλογούσαν στο ναυτικό, εξαγόρασε τους υπόλοιπους, και υπηρέτησε άλλους 6 μήνες στην συνέχεια, γιατί δεν είχε κάνει καν ολοκληρώσει το υποχρεωτικό από τον νόμο 9μήνο όταν απολύθηκε την πρώτη φορά από το ναυτικό. Γιατί τα λέμε ολαυτά; Μα γιατί έρχεται ο ίδιος να μας τα θυμίσει αυτά. Στην χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός αστεϊζόμενος θέλησε να μιμηθεί τον στρατιωτικό χαιρετισμό.

10698467_10152728115468232_1164497876689513477_n

Τι παρατηρούμε με μια πρόχειρη ματιά; Ο πρωθυπουργός κάνει τον χαιρετισμό ασκεπής – πράγμα το οποίο δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα σε κανένα Σώμα – και με τον αγκώνα αντί για όσο το δυνατόν πιο οριζόντιο, χαλαρό, σαν να είναι έτοιμος να ρίξει τα ζάρια στην μπαρμπουτιέρα. Αυτά θα ήταν μικρά ολισθήματα, εάν ο πρωθυπουργός μιμούνταν, έστω, τον στρατιωτικό χαιρετισμό, όπως αυτός ισχύει στην Ελλάδα. Αλλά δεν…

Στην Ελλάδα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς παραλλαγές και των δυο βασικών χαιρετισμών, του αγγλικού και του αμερικάνικου, ο αγγλικός με την παλάμη να βλέπει προς τα εμπρός, και ο αμερικάνικος, με την παλάμη να βλέπει προς τα κάτω.

salute_1300

Από την χούντα και μετά, που κατήργησε τον αγγλικό χαιρετισμό που χρησιμοποιούνταν στο ναυτικό, ισχύει η ελληνική παραλλαγή του αμερικάνικου χαιρετισμού σε όλα τα Σώματα. Ποια η διαφορά τους; Ο ελληνικός χαιρετισμός γίνεται με το χέρι να ακουμπά στο γείσο του πηλικίου, ενώ ο αμερικάνικος με το χέρι να καλύπτει το 1/3 της γραμμής του μετώπου.

Εδώ τυπικός αμερικάνικος χαιρετισμός

Military-Salute_Arthur-Carlo-Franco_i

εδώ βετεράνος του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου, που από την καθημερινή συνήθεια 4 χρόνων θητείας, για να τον κάνει σωστά, αγκαλιάζει με το χέρι του, υπερβολικά, όλο το μέτωπο

joe-satko-83-salutes-american-flag-juneau-ak-thumb

κι εδώ ένας τυπικός ελληνικός χαιρετισμός

bafb3-picture235

Δεν ξέρω για τους επικοινωνιολόγους που συμβουλεύουν α υ τ ό ν  τον πρωθυπουργό, στην θέση του όμως, εάν δεν είχα υπηρετήσει την θητεία μου, θα φρόντιζα να μην το δείχνω με τόσο χτυπητό τρόπο. Πρώτα-πρώτα γιατί η προκλητική επίδειξη της άγνοιας του αυτής, προξενεί περισσότερη ανησυχία, παρά να νομίσει κάποιος ότι θα καθησυχαστεί ο πληθυσμός με την προβολή του πρωθυπουργού ως στρατιωτικού ηγέτη που κρατά τις τύχες της χώρας στα στιβαρά του χέρια, μπροστά στον κίνδυνο για την πατρίδα. Εάν οι μόνες γνώσεις που έχεις για τον στρατό, όπου είχες την ευκαιρία να υπηρετήσεις και δεν το έκανες, είναι αυτές που έχεις αποκτήσει βλέποντας ταινίες με τον John Rambo, απόπου κόπιαρες και τον χαιρετισμό, αυτό δεν σε κάνει μέγα στρατηλάτη, commander-in-chief, ή ό,τι άλλο φαντάζεσαι ότι είσαι. Ας διδασκόντουσαν τουλάχιστον από τον Ηγεμόνα εκ Δυτικης Λιβύης του ποιήματος, που δεν άνοιγε το στόμα του να μιλήσει, επειδή δεν γνώριζε καλά τα ελληνικά, και όλοι τον νόμιζαν σοφό.

*Πληροφορηθήκαμε ότι κάποιος από το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού κατάλαβε το μέγεθος της γκάφας, και προσπάθησε να το μαζέψει εκ των υστέρων. Έτσι, η δικαιολογία για τον στρατιωτικό χαιρετισμό ήταν ότι έγινε επειδή οι προβολείς της βουλής τύφλωναν τον πρωθυπουργό και έβαλε το χέρι του να καλύψει το πρόσωπό του. Οι οποίοι προβολείς ήταν τόσο ισχυροί, ώστε να μην σχηματίζουν σκιά στο χέρι του, και να μην τυφλώνουν τους υπολοίπους βουλευτές, που τους κοιτούσαν καταπρόσωπο, και όχι πλάγια, όπως ο πρωθυπουργός. Εμείς απλά θα παραθέσουμε την στιχομυθία κατά την διάρκεια της οποίας «τύφλωσαν» τον πρωθυπουργό τα φώτα, όπως την μετέφεραν οι βουλευτές της ΝΔ στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, χωρίς να παρατηρήσουν κι αυτοί την απρέπεια του χαιρετισμού:

Πρόεδρε κάνεις πράξη όσα είπες, ήταν το σχόλιο βουλευτή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας της ψήφου εμπιστοσύνης και η ευφορία όλων ήταν διάχυτη. Ενδεικτική η απάντηση του κυρίου Σαμαρά: «Το 50% θα επιστραφεί στα σώματα ασφαλείας» είπε ο πρωθυπουργός και ταυτόχρονα χαιρέτησε στρατιωτικά…

Advertisements

Χωρίς σχόλια to “Commander-in-chief”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: